Foto: DELFI

Piektdien, 9. oktobrī, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs vērsies Drošības policijā (DP), lūdzot izvērtēt izstādes "Maidana cilvēki" organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Rīgas dome norāda, ka sociālajos tīklos parādījies video, kurā izstādes organizatori minējuši, ka tās mērķis esot iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus, "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgos lopu vagonos".

Radzevičs aicinās Drošības policiju sniegt arī viedokli par Ukrainas organizācijas "Labējais sektors" karoga izmantošanu pasākumā. "Ir skaidri redzams, ka šī karoga izmantošana raisa ļoti negatīvas emocijas daļā rīdzinieku. Sapratni un toleranci tas, protams, iedzīvotāju vidū neveicina," piektdien sacījis Radzevičs norāda Rīgas domē.

"Līdz ar to izpilddirektors lūgs Drošības policiju pēc iespējas ātrāk sniegt viedokli par izstādes organizatora un autora patiesajiem mērķiem, rīkojot izstādi, un iespējamajiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem tās laikā," informēja pašvaldība.

Rīgas dome tāpat norāda, ka likumiskais regulējums neļauj pašvaldībai aizliegt kādu publisku pasākumu. Izņēmums ir tie gadījumi, kad Drošības policija norādījusi uz apdraudējumu sabiedriskai kārtībai. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa norāda, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa") uzskata, ka izstādes organizatoru izteikumi esot tieši tas gadījums, kad Drošības policijai būtu jāiejaucas.

Lēmumu par Rīgas domes tālāko rīcību Radzevičs lems pēc Drošības policijas atbildes saņemšanas. Rīgas dome norāda, ka pašvaldība izsniegusi publiska pasākuma rīkošanas atļauju Latvijas atjaunošanas biedrībai par starptautiskas ceļojošās izstādes "Maidana cilvēki" rīkošanu Rīgā, Brīvības bulvāra alejā starp Merķeļa ielu un Elizabetes ielu no 5. oktobra līdz 25. oktobrim.

Jau ziņots, ka kopš izstādes atklāšanas 5. oktobrī tā pieredzējusi divus uzbrukumus. Iepretim Ministru kabinetam, novietoto izstādi "Maidana cilvēki" atklāšanas dienas vakarā sabojāja divi vīrieši. Savukārt 8. oktobrī kāds cits vīrietis apgāzis vienu izstādes eksponātu.

Visas trīs personas policijai izdevies aizturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!