Foto: Saeimas administrācija
Tas, ka publiski kļuvis pieejams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds, ir rupjš likuma pārkāpums, norāda tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Majevska portālam "Delfi" pavēstīja, ka Rasnačs iepazinies ar situāciju, kur publiski pieejams kļuvis lēmums par aresta uzlikšanu mantai un tajā minētie dati, tostarp cietušās personas dati.

Vienlaikus Rasnačs uzsver, ka pārkāpumu pieļāvis kāds no informācijas atkalizmantotājiem, kas noslēguši līgumu ar Uzņēmumu reģistru (UR).

"Pašlaik pārmetumi valsts pārvaldes iestādēm ir nepamatoti, jo pēc veiktās faktu pārbaudes manā rīcībā ir informācija, ka šo pārkāpumu darbā ar fiziskās personas datiem pieļāvis kāds no UR informācijas saņēmējiem - datu atkalizmantotājiem -, kas ir atbildīgi par ar likumu aizsargātās informācijas nepublicēšanu," viņš skaidro.

Ministra ieskatā notikušais ir nopietns pamats kriminālprocesa uzsākšanai par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Jau vēstīts, ka publiski pieejamos UR datos atrodams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds.

Minētais publiski pieejamais dokuments ir Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesneša lēmums par aresta uzlikšanu Dānijas uzņēmēja firmai. Šajā lēmumā redzams arī no seksuālās vardarbības cietuša bērna vārds, kas nav anonimizēts, turklāt lēmumā arī norādīts, ka pret bērnu ir pastrādāts dzimumnoziegums, pārliecinājusies aģentūra LETA.

Tikmēr UR uzsver, ka ir noslēdzis UR informācijas izsniegšanas līgumus ar četriem informācijas saņēmējiem - informācijas atkalizmantotājiem. "Saskaņā ar noslēgto līgumu informācijas atkalizmantotāji UR saņemto informāciju izmantoto atbilstoši normatīvo aktu prasībām, protams, ievērojot prasības par ierobežotas pieejamības informācijas izplatīšanas aizliegumu," uzsver UR.

Tāpat ziņots - vēl pirms atklātībā bija nācis Liepājas tiesas spriedums, kurā par neķītru darbību veikšanu ar mazgadīgu meitenīti ar piespiedu darbu sodīti tēvs un dēls, Liepājas tiesā ir skatīta vēl viena krimināllieta, kurā par tādām pašām darbībām, kā arī par pornogrāfisku materiālu izgatavošanu un izplatīšanu reāls cietumsods piespriests dāņu uzņēmējam - 46 gadus vecam vīrietim, ziņo laikraksts "Kurzemes Vārds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!