Uzņēmumu reģistrs (UR) Liepājas pedofilijas skandālā iesaistītā SIA "Jesper Rasmussen" reģistrācijas lietā esošo lēmumu par kapitāldaļu arestu nav sniedzis publiskošanai, portālam "Delfi" pavēstīja UR sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Ivdra.

Komentējot faktu, ka trešajām personām pieejami SIA "Jesper Rasmussen" reģistrācijas dokumenti - lēmums par aresta uzlikšanu uzņēmuma kapitāldaļām, kurā norādīti personu dati, tostarp nepilngadīgas personas dati, UR skaidro, ka lēmums par kapitāldaļu arestu reģistrēts likumā noteiktajā kartībā, kā arī reģistrāciju pamatojošie dokumenti tika pievienoti SIA "Jesper Rasmussen" reģistrācijas lietai.

Saskaņā ar likumu jebkurai personai ir tiesības iepazīties gan ar UR vestajos reģistros reģistrēto informāciju, gan subjektu reģistrācijas lietās esošajiem dokumentiem.

Taču UR publiskojot tikai vispārpieejamu informāciju, proti, ja kāds no reģistrācijas lietā esošajiem dokumentiem ietver ierobežotas pieejamības informāciju, UR šo informāciju aizklāj un nepublisko. UR arī norāda, ka SIA "Jesper Rasmussen" reģistrācijas lietā esošo lēmumu par kapitāldaļu arestu nav sniedzis publiskošanai.

Vienlaikus jāņem vērā, ka UR ir noslēdzis UR informācijas izsniegšanas līgumus ar četriem informācijas saņēmējiem - informācijas atkalizmantotājiem.

Šie četri atkalizmantotāji var saņemt UR rīcībā esošo tiesību subjektu un juridisko faktu reģistrācijas procesā radīto informāciju, tostarp arī subjektu reģistrācijas lietu dokumentus. "Saskaņā ar noslēgto līgumu informācijas atkalizmantotāji UR saņemto informāciju izmantoto atbilstoši normatīvo aktu prasībām, protams, ievērojot prasības par ierobežotas pieejamības informācijas izplatīšanas aizliegumu," uzsver UR.

Ņemot vērā UR saņemto informāciju par SIA "Jesper Rasmussen" reģistrācijas lietas dokumentu izmantošanu, neievērojot personas datu aizsardzības noteikumus, UR vērsīsies pie informācijas atkalizmantotājiem, lai noskaidrotu vai atkalizmantotāju rīcībā pieejamā UR informācija izmantota atbilstoši normatīvo aktu un noslēgtā līguma prasībām.

Pārkāpumu konstatēšanas gadījumā var tikt lemts par Uzņēmumu reģistra informācijas izsniegšanas līguma pārtraukšanu.

Jau vēstīts, ka publiski pieejamos UR datos atrodams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds.

Minētais publiski pieejamais dokuments ir Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesneša lēmums par aresta uzlikšanu Dānijas uzņēmēja firmai. Šajā lēmumā redzams arī no seksuālās vardarbības cietuša bērna vārds, kas nav anonimizēts, turklāt lēmumā arī norādīts, ka pret bērnu ir pastrādāts dzimumnoziegums, pārliecinājusies aģentūra LETA.

Tāpat ziņots - vēl pirms atklātībā bija nācis Liepājas tiesas spriedums, kurā par neķītru darbību veikšanu ar mazgadīgu meitenīti ar piespiedu darbu sodīti tēvs un dēls, Liepājas tiesā ir skatīta vēl viena krimināllieta, kurā par tādām pašām darbībām, kā arī par pornogrāfisku materiālu izgatavošanu un izplatīšanu reāls cietumsods piespriests dāņu uzņēmējam - 46 gadus vecam vīrietim, ziņo laikraksts "Kurzemes Vārds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!