Foto: Latvijas armija
Pirmās Lielbritānijā iepirktās bruņumašīnas CVRT ("Combat Vehicle Reconnaissence" ("Tracked")) Latvija saņems jau šā gada rudenī, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šā gada jūnijā ir pabeigti visi līdz šim plānotie CVRT sākotnējās apmācības kursi Lielbritānijā, bet turpmākā apmācība notiks arī vienībās Latvijā. Tādējādi pirmās tehniķu un mehāniķu apmācībai paredzētās CVRT bruņumašīnas plānots saņemt jau šā gada rudenī. Bruņutransportieri tiks izvietoti bruņoto spēku vienībās, tostarp arī Ādažos.

AM norāda, ka Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta realizācija, kuras ietvaros tiek veikta bruņumašīnu iegāde, norisinās saskaņā ar plānu. Visas Lielbritānijā nopirktās bruņumašīnas paredzēts saņemt laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam un tehnikas piegāde Latvijai notiks pakāpeniski, visa šī termiņa laikā. Līdz ar tehnikas piegādi, tiks uzsākta arī tās ieviešana ekspluatācijā. Kopumā līdz 2020.gadam Latvija saņems 123 kāpurķēžu bruņutehnikas CVRT vienības.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvija pērn parakstīja līgumu par 123 CVRT bruņumašīnu iegādi no Lielbritānijas. Lai arī tehnika ir lietota, tā pirms nonākšanas Latvijas rīcībā tiks modernizēta.

Aizvadītā gada augustā Ministru kabinets apstiprināja līguma projektu ar Lielbritāniju par 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljonu eiro vērtībā. Līgums par mazlietotu un atjaunotu bruņoto kāpurķēžu tehnikas iegādi savukārt tika parakstīts 4.septembrī. Latvija turpinās arī ceturtās paaudzes prettanku raķešu sistēmas "Spike" iegādi ar kurām tiks aprīkotas bruņumašīnas

AM uzsver, ka CVRT kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī pārvietoties ārpus ceļu tīkla - visur, kur nav purvs. Tehnika ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Darbs pie Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika uzsākts 2012.gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!