Foto: LETA

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs ir gatavs uzrunāt draudzes, lai lūgtu tās iesaistīties bēgļu uzņemšanā un integrācijā, pavēstīja baznīcas pārstāve Ingrīda Lisenkova.

Viņa apstiprināja, ka Latvijas valdība ir vērsusies pie Romas katoļu Baznīcas Latvijā un lūgusi viedokli šai jautājumā. Arhibīskapam notikušas tikšanās ar premjeri Laimdotu Straujumu, kā arī Tieslietu un Ārlietu ministrijas amatpersonām.

Savukārt jau maijā Stankevičs bijis vizītē Jeruzalemē pārrunāja iespējamu bēgļu uzņemšanu.

"Stankevičs par tikšanos ar Jeruzalemes latīņu rita patriarhu Fuadu Tvalu ir informējis Ārlietu ministrijas amatpersonas un paudis gatavību līdzdarboties, lai Latvijā tiktu uzņemti kristiešu bēgļi no Sīrijas un Irākas, kas šobrīd uzturas Jeruzalemes patriarhātā, tai skaitā Jordānā. Taču pagaidām nekādas virzības šai jautājumā nav," pauda Lisenkova.

Tāpat baznīcas pārstāve norādīja, ka kāda sieviete no Romas katoļu Baznīcas Latvijā jau ir piedāvājusi savu māju bēgļiem - arhibīskaps par to informējis Straujumu.

Runājot par problēmu kopumā, arhibīskaps uzskata, ka vislabākais risinājums būtu bēgļus izmitināt valstīs, kas ir ģeogrāfiski pēc iespējas tuvāk šo cilvēku dzimtenei, un šos līdzekļus, ko Eiropas Savienības valstis izmanto bēgļu jautājuma risināšanai, novirzīt šīm valstīm kā atbalstu. Turklāt arhibīskaps uzskata, ka ir jārisina iemesli, kāpēc vispār bēgļi atstāj savu zemi - vai tie militārie konflikti, vai nabadzība, vai klimata pārmaiņas.

"Diemžēl mūsdienās politiskie mērķi ņem virsroku pār humanitārajiem. Peļņas kāre ir lielāka par vēlmi šos konfliktus atrisināt," paudis Stankevičs.

Arhibīskaps aicina Latvijas sabiedrību apliecināt vispārcilvēciskās vērtības un pieņemt 250 bēgļus no karadarbības skartajām valstīm, kā arī Latvijas amatpersonas bēgļu nometnēs izvēlēties tos cilvēkus, kas tiek vajāti reliģiskās pārliecības dēļ, īpaši Irākas un Sīrijas kristiešus. Tiek norādīts, ka kristieši šajās kara skartajās valstīs ir visvairāk vajātā sabiedrības grupa. Piemēram, Irākā līdz 2003. gadam dzīvoja pat pusotrs miljons asīriešu kristiešu, taču šodien vairs tikai pusmiljons.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru lēmumu, ES dalībvalstis uzņems 54 760 bēgļus. Latvija sanāksmē palikusi pie savas pozīcijas - norādot uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļus. Paredzēts, ka Eiropas migrācijas programmas ietvaros Latvija uzņems 50 bēgļus, bet mītnes vietas programmā no Itālijas un Grieķijas - 200 bēgļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!