Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija varēs slēgt vienošanos ar Latvijas Universitāti (LU) par Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātnisko izpēti, otrdien vienojās valdība.

Koalīcija jau iepriekš vienojās, ka bijušās LPSR VDK dokumentu izpētes komisija strādās LU pārraudzībā.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) norāda, ka VDK dokumentus pētīs Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētā zinātniskā institūcija, kam ir pieredze un kompetence īstenot zinātniskos pētījumus. Tādēļ IZM paredzējusi slēgt vienošanos ar LU par VDK dokumentu zinātnisko izpēti.

Valdība atbalstīja arī IZM ierosinājumu nepiemērot publisko iepirkumu procedūru, lai izvairītos iespējamā valsts un sabiedrības interešu apdraudējuma riska.

Izpētes komisijas locekļiem ir nepieciešama pielaide kvalificētai informācijai, taču, atbilstoši Publisko iepirkumu likumā noteiktajam, veicot iepirkuma procedūru, IZM nevarētu ietekmēt piedāvājumu saturu un garantēt, ka darbam komisijā netiek iesaistīta persona, kas ar savu rīcību vai izteikumiem var radīt apdraudējumu valsts drošībai un reputācijai, norāda ministrijā.

Jau vēstīts, ka saistībā ar "čekas" maisu komisiju valdība iepriekš risināja vairākas problēmas - komisiju solīja pamest vairāki tās locekļi, ņemot vērā valdības lēmumu izslēgt no komisijas Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāju, tiesību zinātņu doktori Kristīni Jarinovsku.

Zinātnieki pārmeta tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (NA) spiediena izdarīšanu, un vēlāk valdība nolēma komisiju nodot Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!