Foto: PantherMedia/Scanpix

Šonedēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis kratīšanu Ogres novada domē un vienā no pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm, vēsta raidījums "de facto".

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka tas saistīts ar ilgstošu "fiktīvo darbinieku" nodarbināšanu, kuriem izmaksāti desmitiem tūkstoši eiro. Atklājies, ka pašvaldībai par iespējamo noziegumu bērnudārzā informācija bija jau agrāk, taču tā, visticamāk, centusies noklusēt pārkāpumu.

Pirms nepilniem pieciem gadiem Ogrē durvis vēra jauna pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde "Riekstiņš". Tikai tagad atklāts, ka apmērām no tā paša brīža bērnudārzā fiktīvi bija nodarbināti vairāki cilvēki.

Vienam šādam neesošam darbiniekam atalgojumā izmaksāti 32 337,94 eiro.

Fiktīvi strādājošo algu, visticamāk, saņēma citi "Riekstiņa" darbinieki, turklāt secināts, ka iespējamajā krāpšanā iesaistījusies augstākā iestādes vadība.

Šonedēļ bērnudārzā un Ogres novada domē bijuši arī izmeklētāji no KNAB.

"Jā, ir bijis. Ir izņemti dokumenti, mums gan nezinot," apstiprina Ogres novada mērs Artūrs Mangulis (Latvijas Zaļā partija).

Uz jautājumu, cik nopietni, viņaprāt, ir šie pārkāpumi, atbildēja, ka "es neesmu jurists, lai pateiktu, bet, manuprāt, šī lieta nav tikai viena bērnudārza gadījums. Tā ir sistēma, kur cilvēkiem vienkārši nav naudas, kāds grib sakārtot šīs te darba attiecības, lai kādam palīdzētu vienkārši izdzīvot".

Raidījumā norāda, ka, lai domes vadībai nebūtu jāataisno pretiesiska rīcība, tā varētu lemt par augstāku atalgojumu pašvaldības iestādēs strādājošajiem. Taču notikušais liecina par centieniem noklusēt pārkāpumus.

Savukārt bērnudārza darbiniece, kura ziņoja par iespējamo noziedzīgo rīcību, neslēpa, ka jau ilgstoši ir "uz slimības lapas" un "par izrunāšanos" vadība vēloties viņu atlaist no darba.

KNAB pirms mēneša uzāka kriminālprocesu par iespējamiem valsts amatpersonas izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem pirmsskolas izglītības iestādē "Riekstiņš".

Izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek atklāts tas, vai kādai no amatpersonām ir jau piemērots aizdomās turamā statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!