Foto: Itar-Tass/Scanpix

Opozīcija neizslēdz iespēju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi par pensiju likuma grozījumiem dienā, kad svinīgu solījumu, stājoties Valsts prezidenta amatā, nodos Raimonds Vējonis (ZZS).

Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) sacīja, ka 8.jūlijā, kad Vējonis oficiāli kļūs par Valsts prezidentu, opozīcija varētu sasaukt ārkārtas sēdi, kā arī organizēt protesta akciju pie Saeimas, piesaistot pensionāru un citas organizācijas.

Politiķis neskopojas ar kritiku Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), pat nosaucot viņu par "cinisku meli", jo "neviens premjers līdz šim nav atļāvies šādi rīkoties ar opozīciju un saviem solījumiem". "Sasaucot ārkārtas sēdi 8.jūlijā, opozīcija gribētu demonstrēt visai pasaulei, ka cilvēks nav šīs valdības prioritāte," piebilda Klementjevs.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pirms galīgā lasījuma vērtēs grozījumus likumā par valsts pensijām.

Komisija jūnija sākumā kā iespējamo kompromisu saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām ierosināja paredzēt no nākamā gada pārskatīt mazākās pensijas, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru. Komisija arī lūdza Labklājības ministrijas un Finanšu ministrijas atzinumus par atsevišķiem ierosinājumiem. Tomēr gan komisijas deputāti, gan arī ministriju pārstāvji norādīja, ka kompromisa variants varētu paredzēt pārskatīt dažādos gados piešķirtās pensijas, sākot ar mazāka apmēra pensijām, nevis atkarībā no pensiju piešķiršanas gadiem.

Savukārt Ministru prezidente pirmdien pēc koalīcijas partiju sanāksmes sacīja, ka pensiju pārrēķināšanu, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru, varētu sākt ar 2017.gadu un veikt sešu gadu laikā. Valdības vadītāja uzsvēra, ka šādu solījumu varētu iekļaut budžeta likumā, nevis likumā "Par valsts pensijām".

Jau iepriekš opozīcijas deputāti draudēja sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi saistībā ar grozījumiem likumā par valsts pensijām. Viņiem bija savākti nepieciešamie deputātu paraksti, lai rosinātu sasaukt sēdi, kuras darba kārtībā būtu iekļauts jautājums par uzdevumu valdībai nekavējoties iesniegt Saeimai grozījumus likumā "Par valsts pensijām" saistībā ar kompensācijas mehānismu tiem pensionāriem, kuru apdrošināšanas iemaksu indekss ir mazāks par skaitli 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!