20.jūnijā Vērmanes dārzā Rīgā notiks apvienības "Mozaīka" rīkotais Eiropraids, savukārt biedrības "Antiglobālisti" pasākumam Rīgas pašvaldība piedāvā citu norises vietu - no dārza teritorijas pārcelties uz Merķeļa ielu. "Antiglobālisti" jau sola, ka šo lēmumu pārsūdzēs tiesā, jo viņi pasākumu ar līdz pat 1000 dalībniekiem Vērmanes dārzā esot pieteikuši agrāk.

Kā pēc tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem žurnālistiem paziņoja "Antiglobālisti" valdes priekšsēdētājs Andris Orols, šis lēmums tikšot pārsūdzēts. "Es domāju šodien, rīt, parīt būs RD lēmums. Mēs noteikti pārsūdzēsim tiesā," uzsvēra Orols.

Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs norādīja, ka "Antiglobālisti" pasākuma dalībnieki "tiek izvietoti pie Vērmanes dārza, tieši aiz žoga, lai viņi varētu tiešā redzējumā un dzirdamībā izteikt savus viedokļus, jo acīmredzami ir tas, ka tas ir pretpasākums".

Radzevičs sacīja, ka "Antiglobālisti" savu pasākuma pieteikumu iesnieguši pārkāpjot likuma noteikto kārtību, proti, tas iesniegts agrāk nekā četrus mēnešus pirms pasākuma norises – 17.februārī.

Savukārt Orols pauda pārliecību, ka "Antiglobālistiem" ir priekšroka sava pasākuma organizēšanai Vērmanes dārzā, jo viņi pieteikumu iesnieguši savlaicīgi. Viņš arī skaidroja, ka tas nav plānots kā pretpasākums Eiropraidam. Tāpat Orols norādīja, ka uz Vērmanes dārzā plānoto pasākumu bijuši pieteikti 50 cilvēki, taču atsaucība esot liela un lēsa, ka atnākt varētu pat 500 vai 1000 cilvēki.

Tāpat pirmdien mainīts apvienības "Mozaīka" plānotā gājiena maršruts. Biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Garina skaidroja, ka tas darīts, lai mazinātu iespējamās neērtības Rīgas iedzīvotājiem. Saskaņā ar viņas teikto, gājiena dalībnieki pulcēsies uz Elizabetes ielas, tad pa Brīvības ielu dosies līdz Bruņinieku ielai, tad nogriezīsies uz Tērbatas ielas, pa kuru mēros ceļu atpakaļ uz Vērmanes dārzu.

Šobrīd vēl nav zināms, vai policija grasās ar barjerām vai kāda cita veida nožogojumu ierobežot gājiena maršrutu. Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lūkass, pastāstīja, ka vēl plānots konsultēties ar Valsts policiju un lemt par to, kādi ir piemērotākie drošības pasākumi.

"Es uzskatu, ka pašvaldības policijas, kā arī Valsts policijas rīcībā ir pietiekoši resursi un arī pieredze, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību,'' norādīja Lūkass.

Sākotnēji "Antiglobālisti" pieteica pasākumu, kura mērķis, kā stāsta Orols, bijis ironisks: "Sākotnēji mēs bijām uzrakstījuši ar nelielu ironiju, ka popularizēt smēķēšanu, alkoholu, narkotiku lietošanu, neveselīgu pārtiku un dzīvesveidu, seksuālas novirzes un dažādas perversijas, kā arī citas dīvainais lietas." Taču pēcāk šis mērķis pārformulēts uz teju pilnībā pretēju, proti, "ģimenes vērtību popularizēšana, smēķēšanas, alkohola, narkotiku un neveselīgas pārtikas lietošanas, kā arī seksuālu noviržu un dažādu perversiju nosodīšana," skaidroja Orols.

Jau vēstīts, ka Rīgā no 15.jūnija līdz 21.jūnijam notiks Eiropraids. Apvienības "Mozaīka" pieteiktais gājiens ir lielākais plānotais pasākums Eiropraida ietvaros, un organizatori prognozē, ka tajā varētu piedalīties aptuveni 2000 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!