Foto: LETA
Eiropas diena ir Eiropas valstu vienotības diena, kurā varam svinēt un apzināties tās milzīgās priekšrocības un iespējas, kuras mums sniedz Eiropa, sestdien atklājot Eiropas dienu, sacīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka norādīja uz Latvijas iedzīvotāju arvien lielāku iejušanos Eiropā.

"Jaunāko aptauju dati liecina, ka 62% Latvijas iedzīvotāju jūtas piederīgi Eiropas Savienībai (ES)," sacīja Šteinbuka. "Šajā rādītājā mūs apsteidz tikai Luksemburga."

Tikmēr Eiropas kustības Latvijā vadītājs Andris Gobiņš pauda prieku par to, ka Latvijas var būt ES valstu pulkā, un baudīt tās sniegtās vērtības un iespējas. "Kā redzam, pasaulē ir daudz valstu, kuras par šādu iespēju vēl cīnās, pat ziedojot dzīvības," piebilda Gobiņš.

Atzīmējot Eiropas dienu, interesenti šodien var apmeklēt pasākumus Ārlietu ministrijā, vairākās vēstniecībās unEiropas mājā, kā arī daudzviet reģionos.

1950.gada 9.maijā Parīzē Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, kas varētu aptvert visu Eiropu, starptautiskajai presei nolasīja deklarāciju, kurā Francija, Vācija un citas Eiropas valstis tika aicinātas apvienot savu ogļu un tērauda ražošanu, tā liekot pamatus ES izveidei.

1985.gadā tika pieņemts lēmums svinēt 9.maiju kā "Eiropas dienu". Katru gadu maijā visā Eiropā, tajā skaitā Latvijā, norisinās dažādi informatīvi pasākumi, kuros valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas, ES institūcijas, kā arī ES valstu vēstniecības informē par ES un Latvijas dalību tajās, iepazīstina ar aktuālajiem jautājumiem, prezentē kultūru un valodas dažādību ES, Latvijas iedzīvotāju iespējas ES.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!