Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē pirmdien izcēlās asas diskusijas starp Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pārstāvjiem un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieci neatliekamās medicīnas palīdzības jautājumos Renāti Pupeli, novēroja portāls "Delfi".

Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) jau sēdes sākumā pauda neizpratni par to, ka sēdē nav ieradies NMPD vadītājs Armands Ploriņš, jo Pupele nespēšot atbildēt uz visiem jautājumiem. Sēdes laikā konflikts starp Kaimiņu un Pupeli saasinājās.

Kaimiņš kritizēja NMPD automašīnu iepirkumu, kur viena automašīna esot izmaksājusi ievērojami vairāk nekā medicīnas sabiedrības "ARS" auto. Tāpat viņš vaicāja, vai Ploriņš iegādājies jaunu auto arī sev, taču Pupele nespēja sniegt skaidru atbildi. Kopumā jauno auto iegāde noris veiksmīgi, viņa minēja.

"Visi iepirkumi ir saskaņoti ar ministriju," viņa uzsvēra, taču Kaimiņa vērtējumā šie apgalvojumi esot meli. Kaimiņa ieskatā NMPD rīkojas nesaimnieciski un esot "zagļu uzņēmums"

Kritisks pret NMPD bija arī deputāts Mārtiņš Šičs (LRA), kurš vērsa uzmanību uz to, ka medikamentiem, kas iekļauti valsts rezervēs, mēdz beigties derīguma termiņš un tad tie tiek norakstīti. NMPD pieļauj zaudējumus vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā, lai arī Tieslietu ministrija apliecinājusi, ka šos medikamentus iespējams atdot slimnīcām, viņš klāstīja.

Jāatgādina, ka Šics savulaik bijis NMPD direktora vietnieks. Saistībā ar to, ka viņš publiskoja Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo vārdus, pirms šī informācija tika pārbaudīta. Šica tiesvedība ar NMPD vēl turpinās.

"Ploriņa vienpersonīga lēmuma dēļ tiek norakstīti medikamenti desmitu tūkstošu eiro apmērā," teica Šics.

Pupele šos pārmetumus noraidīja, skaidrojot, ka NMPD kā valsts pārvaldes iestāde nevar nodot medikamentus komercsabiedrībai.  "Es negribētu vairāk klausīties Šica kunga apmelojumus, tāpēc lūdzu par visu, ko es esmu teikusi neprecīzi, iesniegt rakstiskus jautājumus," sacīja Pupele.

Komisijas sēdes noslēgumā Kaimiņš pārmeta, ka Pupeles atalgojums veido ap 2,5 tūkstošiem eiro mēnesī, no kā pusi veido piemaksas. Pupele norādīja, ka viņas atalgojums nav salīdzināms ar to, cik saņem aviosabiedrības "airBaltic" priekšnieks Martins Gauss. "Es neko neesmu zagusi," teica Pupele.

Vārdu pārmaiņa starp deputātu un NMPD pārstāvi turpinājās, un Pupele pat pieļāva iespēju vērsties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Aprīļa vidū prokuratūra tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas lietā sāka kriminālvajāšanu un uzrādīja apsūdzības astoņām personām.

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors piecas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas.  Savukārt trīs personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 319.panta 3.daļas - par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!