Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma izteikt mutisku brīdinājumu Ārlietu komisijas vadītājam Ojāram Ērikam Kalniņam ( V) saistībā ar viņa izteikumiem par deputātu tikšanos ar Tibetas pārstāvi.

Pārkāpuma lieta pret Kalniņu tika ierosināta pēc vairāku deputātu iesnieguma. Pēc deputātu teiktā, Kalniņš pirms Saeimas deputātu grupas "Tibetas atbalstam" tikšanās ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri Diki Čojangu centies uzspiest savu viedokli un iespaidot deputātus, lai viņi netiktos ar Tibetas pārstāvi.

Kalniņš skaidrojis, ka ir saņēmis zvanu no Ķīnas vēstnieka Latvijā, kurš brīdinājis par iespējamām ekonomiskajām sekām un sankcijām pret Latviju.

Savukārt vēlāk aģentūrai BNS Kalniņš paziņojis, ka tikšanās ar Čojangu būtu tas pats, kas deputātu tikšanās ar Doņeckas separātistu līderiem. Tāpat viņš izteicies, ka Tibetas pārstāve principā ir separātiste, jo atbalsta Tibetas atdalīšanos no Ķīnas. Deputātu ieskatā Kalniņš ir pilnībā iespaidojies no Ķīnas pārstāvju teiktā, un deputātu ietekmēšanai izmantojis Ķīnas propagandas argumentus.

Sabiedrības dezinformēšanai Kalniņš izmantojot nepatiesus faktus, tā pārkāpjot Saeimas deputātu ētikas kodeksu.

"Mēs uzskatām, ka tā ir nepatiesība, faktu sagrozīšana, Ķīnas politikas paušana no mūsu deputātu puses," komisijas sēdē sacīja deputāts Mārtiņš Šics (LRA).

Kalniņš aicināja pievērst uzmanību Latvijas ārpolitikas prioritātēm, kas esot iekšējā, ārējā un ekonomiskā drošība. "Ķīna vienmēr ir uzsvērusi, ka šādas tikšanās var negatīvi ietekmēt Latvijas un Ķīnas attiecības. Tie nebija draudi, pavēle, tikai brīdinājums," viņš skaidroja.

Tāpat viņš vērsa uzmanību uz Latvijas uzņēmumu, tostarp piensaimnieku, problēmām un to, ka pēc tam, kad Igaunijas un Lietuvas prezidenti tikās ar Tibetas pārstāvjiem, Ķīna pārtrauca sakarus ar šīm valstīm. "Mans mērķis, uzrunājot deputātus, bija novērst šādus draudus Latvijas attiecībām ar Ķīnu - nosargāt mūsu uzņēmumus, ekonomiku no nevajadzīgām problēmām," skaidroja Kalniņš.

Viņš neesot paudis personīgo viedokli, bet Ārlietu ministrijas pozīciju. Ja tikšanās notiktu ārpus Saeimas, problēmu nebūtu. "Ja šī tikšanās mainītu Tibetas iedzīvotāju apstākļus, es to atbalstītu. Taču tā praktiski nevienam nepalīdz, jo šos apstākļus var mainīt tikai Ķīnas valdība," piebilda Kalniņš.

Viņš arī atkārtoti pauda nožēlu par Tibetas pārstāves salīdzināšanu ar Doņeckas separātistiem, atzīstot, ka tas bijis nevietā un neveikli.

Deputāti pauda gandarījumu, ka Kalniņš atkārtoti atvainojies par saviem izteikumiem. Tikmēr deputāte Janīna Kursīte-Pakule (NA) atzina, ka tas bijis nepieņemams salīdzinājums un "tik ātri nepāries".

Iesniegumu Ētikas komisijai parakstījuši deputātu grupas Tibetas atbalstam pārstāvji - tās vadītājs Šics (LRA), viņa vietniece deputāte Inese Laizāne (NA), kā arī deputāti Juris Viļums (LRA), Nellija Kleinberga (LRA), Andris Buiķis (NA), Artuss Kaimiņš (LRA), Kārlis Krēsliņš (NA), Ingūna Rībena (NA), Jānis Ruks (LRA) un Veiko Spolītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!