Foto: Kadrs no video

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien turpinās diskutēt par būvniecībā strādājošo izglītības līmeni, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Sēdes norisi tiešraidē var vērot arī portālā "Delfi".

Komisijā norāda - tā kā iepriekšējā sēdē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) deleģētie pārstāvji nespēja atbildēt uz deputātu jautājumiem, uz šo sēdi aicināta izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile vai viņas deleģēti pārstāvji, lai sniegtu atbildes uz komisijas jautājumiem par izglītību un profesionālo kompetenci būvniecības procesā iesaistītajam personālam.

Tāpat plānots apspriest publiskos iepirkumus būvniecībā. "Komisija vairākās sēdēs ir saskārusies ar nepilnībām Publisko iepirkumu likumā, uz ko arī norāda Būvindustrijas nevalstisko organizāciju koordinācijas centrs, kas apvieno 22 būvniecības nozares organizācijas," skaidro Saeimā.

Jau vēstīts, ka iepriekš komisijas deputātus saniknoja IZM ierēdņu atbildes par situāciju izglītībā.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Līdz šim Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pret piecām juridiskajām personām uzsākts piespiedu ietekmēšanas process un par aizdomās turētajām atzītas deviņas personas - piecas par pārkāpumiem būvniecības un projektēšanas procesā, trīs par noziedzīgu bezdarbību būvniecības uzraudzības laikā un viena par pārkāpumiem darba drošības jomā.

Valsts policija marta sākumā par aizdomās turētajiem atzina trīs Rīgas būvvaldes darbiniekus, kā arī vienu "Maxima" darbinieci. Iepriekš aizdomās turamie bija "Maxima" konstruktors būvinženieris Ivars Sergets, lielveikala ekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, kura ģimenei pieder arhitektu birojs "Kubs", un kurš projektējis sagruvušo lielveikalu, kā arī uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!