Foto: Kadrs no video

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija pirmdien spriež par būvniecībā strādājošo izglītības līmeni, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Sēdes norisi tiešraidē iespējams vērot arī portālā "Delfi.lv".

Saeimā norāda - ņemot vērā, ka vairākās komisijas sēdēs izskanējusi informācija par būvnieku izglītības līmeņa vājināšanos un sertifikācijas problēmām, deputāti nolēmuši diskutēt par būvniecībā iesaistītā personāla izglītību un profesionālo kompetenci.

Komisijas sēdē piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības un rekonstrukcijas institūta direktors Leonīds Pakrastiņš, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas, Augstākās izglītības padomes un Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāvji.

Tāpat komisijas darba kārtībā iekļauts jautājums par uzlabojumiem būvniecības sertificēšanas tiesiskajā regulējumā. To plānots apspriest ar Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja vadītāju Olgu Veilandi, Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Straumi u.c.

Ieplānots arī izvērtēt Jelgavas, Jūrmalas, Daugavpils, Liepājas, Rīgas un Ventspils pilsētu būvvalžu sniegtās atbildes uz komisijas vēstulēs uzdotajiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka līdz šim Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā ir pieci aizdomās turētie, un pret četriem uzņēmumiem uzsākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Par aizdomās turētajiem atzīts lielveikala "Maxima" konstruktors būvinženieris Ivars Sergets, lielveikala ekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, kura ģimenei pieder arhitektu birojs "Kubs", un kurš projektējis sagruvušo lielveikalu, kā arī uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota šā gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!