Foto: F64

Zolitūdes traģēdijas civillietā, kuru izskata Rīgas apgabaltiesa, nākamnedēļ, 19.februārī plkst.10, paskaidrojumus sniegs Rīgas dome.

Piektdien tiesā savus paskaidrojumus sniedza un uz lietas dalībnieku jautājumiem atbildēja SIA "Tineo".

Iepriekšējā tiesas sēdē Zolitūdes projekta Priedaines ielā 20 attīstītāja SIA "Homburg Zolitude" neatzina civilprasību Zolitūdes traģēdijas lietā un norādīja uz sevi kā projekta pasūtītāju, nevis būvniecības veicēju. "Homburg Zolitude" advokāts Lauris Rasnačs tiesas sēdē vairākkārt uzsvēra, ka līdz pat šim brīdim nav pierādīta konkrēta "Homburg Zolitude" prettiesiska rīcība un cēloniskais sakars ar radušos kaitējumu. Līdz ar to arī "Homburg Zolitude" nevar tikt atzīta par atbildīgu par notikušās traģēdijas sekām.

Kā vienu no galvenajiem aspektiem Rasnačs minēja to, ka "Homburg Zolitude" saistībā ar būvniecību Priedaines ielā 20 bija tikai pasūtītājs, kurš ar būvniecību saistītās darbības neveica pats, bet gan piesaistīja to veikšanai sertificētus speciālistus, kā to pieprasa normatīvie akti. Rasnačs uzsvēra, ka likumdevējs ir nodalījis pasūtītāja atbildību no speciālista atbildības tādā veidā, ka pasūtītājs nav atbildīgs par speciālista pienākumu nepienācīgas izpildes sekām.

Pirms SIA "Homburg Zolitude" paskaidrojumus lietā sniedza būvuzņēmums "Re&Re", un arī tas prasību neatzīst.

Šajā lietā ar prasību pret SIA "Maxima Latvija", "Re&Re", "Homburg Zolitude", "Tineo", Rīgas domi, arhitektu firmu "Kubs" un SIA "HND Grupa" vērsās trīs cietušie.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turamajām atzītas trīs personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergetam un Gulbim tika atcelts lēmums par apcietinājumu un tika piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, kas piemērots arī Kalinkam.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam "Kubs" un "HND Grupai". "Kuba" īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt "HND Grupa" pieder Sergetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!