Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) lūgusi Veselības inspekcijai (VI) pārbaudīt ģimenes ārstus, kuri aktīvāk par citiem saviem kolēģiem izraksta pacientiem slimības lapas, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš norādīja, ka pārbaudīti tiks tie ģimenes ārsti, kuri vairāk, nekā ierasts, izraksta slimības lapas uz laika periodu, kas ir ilgāks par desmit dienām.

Pārbaužu rezultātu sagatavošana varētu prasīt dažas nedēļas, norādīja Šneiders.

Savukārt prognozēt, cik daudz ģimenes ārstu rīkojas negodīgi un izraksta slimības lapas cilvēkiem, kuri nav slimi, ministrijas pārstāvis nebija gatavs.

Savukārt, kā liecina informācija Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā, trīs ģimenes ārstes - Laila Alupa, Ludmila Zeiļuka un Rita Draška -, kuras LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pieķēra slimības lapu viltošanā, pakalpojumus no šodienas par valsts naudu vairs nesniedz.

Kā norādījis NVD, šo ārstu pacienti arī turpmāk varēs saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi, nosūtījumus un zāļu receptes. Ja nepieciešami ģimenes ārsta prakses pakalpojumi, pacienti šobrīd aicināti vērsties pie citiem ģimenes ārstiem vai citos veselības aprūpes centros.

Šo trīs ģimenes ārstu pacientiem sešu mēnešu laikā jāpārreģistrējas pie kāda no ģimenes ārstiem, kas ir līgumattiecībās ar NVD. Lai veiktu pārreģistrāciju, jāizvēlas ģimenes ārsts, jāsazinās ar ārsta praksi un jāvienojas par reģistrācijas dienu un laiku. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Savukārt tie pacienti, kuri sešu mēnešu laikā paši nebūs izvēlējušies jaunu ģimenes ārstu, tiks pārreģistrēti pie kāda no ģimenes ārstiem, par ko informācija tiks publicēta NVD mājaslapā.

Kā pastāstīja NVD pārstāve Evija Štālberga, šo trīs ģimenes ārstu pacienti var vērsties arī pie dežūrārstiem vai zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, ja rodas pēkšņas sūdzības.

Lai gan minēto trīs ģimenes ārstu pacientu skaits pārsniedz 4000 cilvēku, NVD pārstāve skaidroja, ka citi ārsti, uzņemot šos pacientus, pārslogoti netiks. Šī nav ārkārtas situācija, viņa sacīja. Ģimenes ārsti arī dodas pensijā vai citu iemeslu dēļ izbeidz sniegt pakalpojumus, tāpēc citu ārstu noslodze īpaši nepalielināsies.

Jau ziņots, ka VM vairākiem ģimenes ārstiem par darbnespējas lapu viltošanu piemērojusi naudas sodus un liegusi iespēju sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus, 9.februārī vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" 19.janvārī ziņoja par veiktu eksperimentu, kurā vairākas ģimenes ārstes piekritušas pacientam izrakstīt slimības lapu, ko pacients lūdzis, lai darba devējs viņu nevarētu atlaist, nevis tādēļ, ka pacients patiešām būtu slims.

VM un VI izvērtēja šo gadījumu un nolēma sodīt ārstes, "Panorāmai" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Raidījums vēstīja, ka izrakstīt nepamatoto slimības lapu piekritušas četras no piecām ārstēm un visas atzinušas savu vainu.

Viņām uzlikts maksimālais naudas sods un liegta iespēja sniegt pakalpojumus par valsts naudu, skaidroja Belēvičs. Tieši šobrīd NVD strādā pie līgumu pārslēgšanas ar valsts apmaksātās veselības aprūpes sniedzējiem. Līgumi ar minētajiem mediķiem vienkārši netiks pagarināti, skaidroja ministrs.

Raidījums arī vēstīja, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija lūgusi izmeklēt notikušo Valsts policijai un atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem lems par sertifikācijas apturēšanu ārstēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!