Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa trešdien nospriedusi atzīt bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža veltītos izteikumus Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") par godu un cieņu aizskarošiem, informēja tiesas pārstāve Inta Šaboha.

Tiesa nospriedusi, ka Lemberga prasība ir apmierināma daļēji un Sprūdžam būs jāmaksā morālā kompensācija 2000 eiro apmērā.

Lembergs trešdien preses konferencē, komentējot apelācijas instances spriedumu par 2000 eiro kompensācijas piedziņu no bijušā ministra, atzina, ka "Sprūdžs ir liels biznesmenis un viņam tā nav liela nauda", taču svarīgi, ka apelācijas instances tiesa viņa prasību pret Sprūdžu apmierinājusi vismaz daļēji, atšķirībā no pirmās instances sprieduma. "Pirmās instances tiesa pateica, ka tas ir bijis politisks strīds un politiskā strīdā varot atļauties faktiski jebko. Ka jebko var pateikt par otru un ka tas ir normāli. Mēs pārsūdzējām šo spriedumu, un apelācijas instance atcēla pirmās instances tiesas spriedumu. Tiesa ir uzskatījusi, ka tā apsaukāties un apmelot otru cilvēku, pat ja viņš ir politiķis un pat ja viņš ir Lembergs, nedrīkst. Tāda ir arī Eiropas tiesu prakse, tā ka tas ir likumīgs un pamatots lēmums," uzskata Lembergs.

"Uz šīm prettiesiskajām darbībām, gan izdodot nelikumīgu rīkojumu [par atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata] pret mani kā pret politiķi, gan arī brūķējot muti un apsaukājot mani par zagli un tamlīdzīgi, Sprūdžu uzkūdīja Ģenerālprokuratūra. Tas ir tas sliktākais tajā stāstā. Viņš kā pret mani naidīgi noskaņots politiķis, kā [eksprezidenta Valda] Zatlera labā roka un premjera amata kandidāts sacerējās, ka viņš tagad Lembergu gāzīs no domes priekšsēdētāja amata. Taču viņš zaudēja, un tiesa atcēla šo nelikumīgo rīkojumu," norādīja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra teiktā, no šiem notikumiem varot izdarīt vairākus secinājumus. Pirmkārt, esot pilnīgi nepieļaujami, ka politiskajā cīņā iesaistās Ģenerālprokuratūra "kā represīva iestāde ar milzīgām pilnvarām - iestāde, kuru neviens nepārrauga, nekontrolē un kura faktiski strādā negodprātīgi un var darīt pilnīgi, ko grib, vienīgi tā nevar notiesāt, bet var aiztiesāt uz visu atlikušo mūžu kādu cilvēku".

"Otrkārt, politiķiem tomēr jāsaprot, ka, pat ja viņi ir ministri un pat ja viņiem likums ir devis tiesības atstādināt pašvaldības vadītāju no amata pienākumu pildīšanas, tad tomēr šīm darbībām ir jābūt likumīgām, un ka rezultāts var būt īslaicīgs. Protams, pirms vēlēšanām izspēlējot tādu gājienu, varēja būt tā, ka vēlētājs notic nevis Lembergam, bet Sprūdžam, uzskatot ka tā ir patiesība pēdējā instancē, jo Sprūdžs spēlē kopā ar Ģenerālprokuratūru, un mani neievēl par domes deputātu," norādīja Lembergs. Pēc Lemberga teiktā, ja vēlētāji būtu noticējuši Sprūdžam, nevis Lembergam, tad Sprūdžs "faktiski būtu guvis uzvaru, pat zaudējot visas tiesas un samaksājot kompensāciju". "Ventspilniekus piemānīt neizdevās, ventspilnieki ir ar savu galvu," atzina Lembergs.

"Es sūdzējos par nelikumīgo rīkojumu [toreizējam] valdības vadītājam Valdim Dombrovkim (V), un viņam bija tiesības pārbaudīt un atcelt to rīkojumu. Viņš pat neuzsāka pārbaudi, [..] jo Dombrovskim no "Vienotības" bija izdevīgi, ka Sprūdžs karo ar Lembergu un mēģina mani norakt," atzina Ventspils mērs.

Tiesa atzinusi, ka Sprūdža teiktais LNT radījumā "900 sekundes" "Jums ir jāsaņem ... taisnīgs sods, zaglim, tāpat kā filmā, ir jāsēž cietumā." un "Un tieši, pateicoties tai Jūsu nesodāmībai, kuru Jūs pērkat par publisku nodokļu maksātāju naudu, tajā skaitā par Ventspils iedzīvotāju naudu." ir Lemberga godu un cieņu aizskaroši izteikumi.
No Sprūdža tiks piedzīta ne tikai morālā kompensācija, bet arī tiesāšanās izdevumi 2242,56 eiro apmērā un 36,94 eiro, kas jāsamaksā valstij par izdevumiem, kas radušies saistībā ar lietas izskatīšanu.

Tiesa noteica atbildētājam termiņu sprieduma labprātīgai izpildei - 10 dienas no sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Pārējā daļā tiesa nosprieda prasītāja prasību pret atbildētāju noraidīt.

Pilns spriedums būs pieejams 18.februārī un to varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas Civillietu departamentā 30 dienu laikā, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

LETA jau ziņoja, ka Jūrmalas pilsētas tiesa pērn maijā pirmajā instancē noraidīja Lemberga prasību.

Lembergs no Sprūdža prasīja nepatiesu, godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, atvainošanos un morālās kompensācijas piedziņu 14 229 eiro apmērā. Ventspils mērs bijušo ministru iesūdzēja par televīzijas kanāla LNT raidījumā "900 sekundes" 2012.gada 16.oktobrī paustajiem izteikumiem.

Lembergs prasīja atzīt par nepatiesiem un godu un cieņu aizskarošiem vairākus viņam adresētus Sprūdža izteikumus, piemēram, "Jums ir jāsaņem taisnīgs sods - zaglim, tāpat kā filmā, ir jāsēž cietumā". Tāpat Sprūdžs tika iesūdzēts par viņa izteikumiem, ka Lembergs 20 gadus "spļauj sejā ikvienam Latvijas iedzīvotājam", demonstrējot, ka "likumi nav visiem vienādi šajā valstī", un Lemberga kungs ir "lielākais augonis pašvaldību sistēmā Latvijā".

Tāpat Ventspils mērs par godu aizskarošiem prasīja atzīt Sprūdža izteikumus, ka Lembergam esot jāuzņemas atbildība par cilvēkiem, kuri izbraukuši no Latvijas, jo viņš esot "atņēmis šiem cilvēkiem cerību, ka šajā valstī kādreiz kaut kas būs kārtībā un ka kaut kas kādreiz atrisināsies". 

Tāpat Sprūdžs tika iesūdzēts par Lemberga vainošanu saimniekošanā "pa pašvaldību kā savu un savas ģimenes kabatu" un dzīvošanu nesodāmībā, kura tiekot pirkta par nodokļu maksātāju naudu, kādēļ, pēc Sprūdža teiktā, "Latvijā daudzas pašvaldības ir pārvērtušās par publisko resursu izsaimniekošanas akadēmijām tā vietā, lai būtu, lai strādātu savu iedzīvotāju interesēs, savas teritorijas attīstības interesēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!