Foto: DELFI

No nākamā gada aprīļa elektroniskās uzraudzības ieviešanai vairs nebūs pieejami Norvēģijas finanšu instrumenta līdzekļi, otrdien valdības sēdē informēja Tieslietu ministrija (TM).

Norvēģija informējusi, ka pēc 2016.gada 30.aprīļa nesaskata iespējas finansēt projektu, kas saistīts ar alternatīvu brīvības atņemšanai sekmēšanu, tostarp iespējamo pilotprojektu elektroniskai uzraudzībai no nākamā Norvēģijas finanšu instrumenta perioda līdzekļiem.

TM valsts sekretāra vietnieks Inguss Kalniņš skaidroja, ka nākamajā periodā Norvēģija neredz iespēju finansēt šo Latvijas projektu. "No norvēģiem naudas nebūs," viņš atzina.

Valdība pērn septembrī atļāva TM uzņemties ilgtermiņa saistības elektroniskās uzraudzības nodrošināšanai, atļaujot Valsts probācijas dienestam noslēgt elektroniskās uzraudzības tehnoloģiju nomas līgumu uz pieciem gadiem, tam paredzot līdz 2,8 miljoniem eiro. Vienlaikus tika rosināts, ka no nākamā Norvēģijas finanšu instrumenta perioda līdzekļiem varētu segt projekta izmaksu daļu aptuveni 2,8 miljonu eiro apmērā no 2016.gada aprīļa beigām. Tas saistīts ar risinājumu, ka Valsts probācijas dienests uzņemas elektroniskās uzraudzības tehnoloģijas nomas iepirkuma līguma saistības uz pieciem gadiem, klāsta TM.

Norvēģu atbilde nozīmē to, ka projekts par elektronisko uzraudzību pirms termiņa atbrīvotajiem likumpārkāpējiem būs jāpiesaka kā jaunās politikas iniciatīva un tas tiks vērtēts kopā ar citām budžeta prioritātēm.

Jau vēstīts, pirms termiņa atbrīvoto likumpārkāpēju elektronisko uzraudzību plānots ieviest no šā gada 1.jūlija.

Elektroniskā uzraudzība nozīmē to, ka atsevišķi likumpārkāpēji var tikt atbrīvoti no cietuma pirms termiņa apmaiņā pret elektroniskas aproces valkāšanu. Aprocē ir raidītājs, un, tiklīdz noziedznieks pamet atļauto teritoriju, atbildīgā iestāde par to tiek informēta. Projektu daļēji finansē Norvēģijas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!