Foto: NMP dienests

Otrdien aizvadītas praktiskās mācības, kuru laikā tika pārbaudīta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas infektoloģijas centrs" (LIC) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gatavība nodrošināt medicīnisko palīdzību pacientam ar profesionāli pamatotām aizdomām par bīstamu infekciju – Ebolas vīrusslimību, portālu "Delfi" informē NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Lai mācības būtu maksimāli tuvinātas reālajai dzīvei, par to norisi un saturu zināja tikai mācību plānotāji no minētajām iestādēm.

Mācību ietvaros pulksten 11:00 NMPD Operatīvas vadības centrā tika saņemts mācību izsaukums pie 29 gadus veca vīrieša, kuram jau otro dienu ir ļoti augsta ķermeņa temperatūra un pievienojušās komplikācijas.

Sarunā dispečers precizēja informāciju par veselības stāvokli un sūdzībām, kas norādīja uz iespējamu saslimšanu ar bīstamu vīrusslimību, tāpēc, saskaņā ar algoritmu, dispcečers vīrieti izjautāja arī par pēdējā mēneša laikā veiktajiem ceļojumiem un kontaktiem ar citām personām.

Saskaņā ar mācību scenāriju, vīrietis pirms divām nedēļām bija atgriezies no Rietumāfrikas, kur mēneša laikā ceļoja pa Ganu, Libēriju un Kotdivuāru. Minētā informācija bija pietiekams pamats, lai būtu aizdomas par iespējamu saslimšanu ar Ebolas vīrusslimību.

Tālākās darbības mācību laikā risinājās atbilstoši algoritmiem - dispečercentrs informēja RAKUS LIC un SPKC speciālistus par iespējamu Ebolas vīrussaslimšanas gadījumu, uz izsaukumu tika izsūtīta tuvākā NMPD brigāde, kas, ieģērbjoties individuālajos aizsardzības līdzekļos, ieradās izsaukuma vietā un pacientu nogādāja RAKUS LIC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!