Foto: AFP/Scanpix
Desmit jauniešiem, kas mācījušies ārpus Latvijas, par praksi valsts pārvaldē projekta "Darbs valsts pārvaldē" laikā maksās ikmēneša stipendiju 1000 eiro apmērā, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Kā pastāstīja viens no projekta iniciatoriem Aldis Austers, šī summa ir aptuveni tāda, lai jaunieši būtu gatavi atgriezties un strādāt Latvijā. "Esam saskārušies ar kritiku, ka šāda stipendija ir pozitīvā diskriminācija, bet šajā gadījumā mums ir vajadzīgi augsti izglītoti speciālisti tādās nozarēs, kurās Latvijā studenti netiek sagatavoti," paskaidroja Austers, norādot, ka ārzemēs studējušajiem jauniešiem ir arī lielāki izdevumi, it īpaši, ja studijām ņemts studiju kredīts. Eksperts uzsvēra arī, ka darbs ar diasporu nav tikai simbolisks, bet arī nozīmīgs, lai "ataudzētu darbspējīgo paaudzi". Viņš pauda cerību, ka šis projekts iedvesmos arī citas reemigrācijas iniciatīvas.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane pastāstīja, ka šo projektu varētu turpināt arī nākamgad, piesaistot valsts institūcijām jaunus praktikantus. To skaitu palielināt projektā gan neplāno, jo finansējums pieejams tieši desmit jauniešiem. Dreimane bija pārliecināta, ka ar labākajiem jaunajiem speciālistiem sadarbība tiks turpināta, noslēdzot darba attiecības. Atbildot uz jautājumu, vai jauniešiem būs motivācija turpināt darbu valsts pārvaldē, jo samaksa būs mazāka, Dreimane norādīja, ka jauniešu algas krasi nesamazināsies, tāpēc par to runāt nav pamata. Viņa pastāstīja arī, ka pašlaik izskatīšanā ir jauns Valsts dienesta likums, kas pieļautu rotācijas iespējas valsts un pašvaldības iestāžu darbinieku starpā. Tādējādi praktikanti nākotnē varētu nonākt arī pašvaldību iestādēs.

Programmas laikā praksē valsts pārvaldē ir paredzēts uzņemt desmit jauniešus, kas izglītību ieguvuši dažādās jomās - inženiertehnikā, loģistikā, IT, ekonomikā, finansēs, starptautiskajās tiesībās un attiecībās, investīciju piesaistē un citās.

Pie darba valsts pārvaldē programmas īstenošanas laikā tiks desmit jaunieši, kuri būs izturējuši konkursu. Darbs tiks piedāvāts no aprīļa līdz šā gada beigām, par to ik mēnesi saņemot 1000 eiro stipendiju "uz rokas". Jauniešiem prakses laikā būs regulāri jāsniedz atgriezeniskā saite par savu darba ikdienu publikāciju veidā internetā. Reizi mēnesī tiks organizēta programmas dalībnieku tikšanās. Veiksmīgas sadarbības rezultātā starp praktikantu un valsts pārvaldes iestādi jaunajam kolēģim tiks piedāvāta pastāvīga darba vieta.

"Prakses iespēja tiek piedāvāta jauniešiem, kuri augstāko izglītību ir ieguvuši kādā no ārvalstu augstskolām. Valsts pārvaldei ir nepieciešami augsti kvalificēti, inovatīvi speciālisti, un ir liels prieks, ka, piedāvājot prakses iespējas valsts pārvaldē, veicinām arī reemigrāciju," uzsver Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Informācija par programmu tiks izplatīta diasporām, latviešu medijiem ārvalstīs, kā arī sociālo tīklu domubiedru grupās.

Pieteikties programmai var no šodienas Ministru kabineta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!