Foto: DELFI

Tiesās atrasts veids, kā cīnīties ar negodprātīgiem advokātiem, kuri vilcina tiesas procesus iesniedzot slimības lapas, svētdien vēsta "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Šonedēļ Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā  sākusi izskatīt  Jūrmalas eksmēra Raimonda Munkevica kukuļošanas lietu, neskatoties uz to, ka viņa advokāts bija saslimis. Tiesnese izmantojusi iespēju izsaukt valsts apmaksātu aizstāvi. Šādi rīkoties tiesnešiem likums ļauj jau piecus gadus, taču norma tikpat kā netiek piemērota, vēsta raidījums.

Jūrmalas eksmēra Munkevica kukuļošanas lietu bija viegli izmeklēt, taču grūti iztiesāt, atgādina raidījums. 

Pierādījumi savākti divos mēnešos, taču tiesāšanās ilgusi četrus gadus, kamēr nolasīts spriedums, kas gan atcelts, jo izrādījies, ka divas no trim Jūrmalas tiesnesēm bija pārkāpušas tiesas apspriedes noslēpumu un sprieduma gatavošanas laikā abas skatījušas arī citas lietas. Tiesneses zaudējušas amatu un  Munkevica lieta nosūtīta jaunai izskatīšanai.

Kā vēsta raidījums, tiesas sēdi Kurzemes rajona tiesā Munkevics sācis ar saviem ierastajiem trikiem. Pirmā sēde atlikta viņa aizstāvja slimības dēļ, arī nākamo sēdi bijis plānots noraut, taču tad noticis negaidīts pagrieziens. Tiesā Munkevics ieradies pārliecībā, ka sēdi atliks, jo viņa advokāte Alla Ignatjeva bija informējusi, ka salauzusi roku. Tomēr sēde notikusi. Tiesnese bija izsaukusi citu advokātu.

Munkevics atzins, ka notikušais viņam bijis pārsteigums.

Kā vēsta "Nekā Personīga", šādi rīkoties tiesnesi piespieda iepriekšējās tiesas sēdes pieredze. Munkevica lietu  vajadzēja sākt skatīt jau pagājušā gada 22.novembrī, taču neilgi pirms sēdes  advokāte Ignatjeva atsūtījusi ārsta zīmi, ka viņai noteikts mājas režīms. Un sēde atlikta. 

Arī pirms šonedēļ gaidāmās sēdes advokāte  atkal informējusi tiesu, ka ārsts uzskata, ka viņai jāpaliek mājās sešas nedēļas, jo esot  lauzta roka.  Tiesnese Aija Orniņa nolēmusi tik ilgi negaidīt. 

Kriminālprocesa likums ļauj aizstāt apsūdzētā aizstāvi, ja iztiesāšana nav iespējama saprātīgā termiņā. Un to Orniņa arī darīja. Viņa uz sēdi izsauca valsts advokāti  Ilzi Aksenoku.

Savukārt Latvijas Zvērinātu advokātu padomi mulsinot, vai šajā gadījumā nav pārkāptas Munkevica tiesības. Valsts advokāts tik īsā laikā diez vai būtu spējis kvalitatīvi iepazīties ar lietas materiāliem, vēsta raidījums.

Tiesneši bieži sūdzoties advokātu uzraugošajai institūcijai par negodprātīgiem lietas vilcināšanas gadījumiem, taču neesot sagaidījuši kādu rīcību. Advokātu padome apzinoties, ka tiesneses Orniņas piemēram varot sekot arī citi tiesneši.

Zvērinātu advokātu padomes priekšēdētāja vietniece Guna Kaminska atzinusi, ka "šis ir pārsteigums. Tajā pašā laikā - tā ir laba viela pārdomām un varbūt arī laba informācija, ko pateikt kolēģiem, ka, lūdzu, ņemiet vērā, ka mainās konkrētās normas piemērošanas prakse un, vismaz viens tāds gadījums jau ir bijis". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!