Foto: NASA
Valdība otrdien, 13.janvārī, skatīs informatīvo ziņojumu par Latvijas sadarbības īstenošanu ar Eiropas Kosmosa aģentūru (EKA), ko piedāvāts atlikt līdz 2018.gadam, liecina Ministru kabineta darba kārtība.

Informatīvajam ziņojumam ir ierobežotas pieejamības statuss un valdība to skatīs sēdes slēgtajā daļā. Valdībai ir nekavējoties jāpieņem lēmums, lai varētu organizēt sarunas ar EKA un panākt risinājumu līdz 2015.gada 31.janvārim, kad beidzas līdzšinējais sadarbības līgums.

Ministrija norāda, ka Latvija no 2015.gada 31.janvāra kā vienīgā valsts ES var palikt bez juridiskām attiecībām ar EKA. Aģentūra var pieprasīt atmaksāt līdzekļus, ko ieguldījusi Latvijas iesniegto projektu vērtēšanā, Latvijas doktorantu stažēšanās finansēšanā, kā arī ekspertu komandējumos uz Latviju. Sliktākajā gadījumā EKA var uzsākt tiesvedību pret Latviju, ja izdevumu kompensācija netiks saņemta bezstrīdus kārtībā.

IZM iepriekš vairākkārt bija prasījusi finansējumu sadarbībai ar EKA, tomēr nauda nav atradusies.

Protokollēlums paredz uzdot izglītības un zinātnes ministrei uzsākt sarunas par EKA Eiropas sadarbības valsts līguma Eiropas Sadarbības valsts plāna hartas parakstīšanas pārcelšanu no 2015.gada 31.janvāra uz 2018.gada janvāri, kad arī plānots lemt par nepieciešamo finansējumu valsts budžetā.

Par sarunu rezultātiem ministrei būs jāziņo martā.

Lēmumprojekts paredz Ekonomikas ministrijai no šā gada 1.jūlija pārņemt atbildību par sadarbību ar EKA un Latvijas pārstāvību ES Konkurētspējas ministru padomē kosmosa daļas jautājumos.

IZM līdz 1 jūlijam būs jāizstrādā grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras Eiropas sadarbības valsts līgumu" un grozījumi 2009.gada martā pieņemtajos valdības noteikumos "Par Latvijas Republikas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem", paredzot, ka abu līgumu paredzēto saistību izpildi koordinē Ekonomikas ministrija.

Jau ziņots, ka Latvijas un EKA sadarbības līgums kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem tika parakstīts 2009.gadā. EKA projektos ietilpst kosmosa zinātne - astronomija, astrofizika, saules sistēma kosmosa izpēte, tostarp zemes novērošana, piemēram, vides monitorings un meteoroloģija, telekomunikācija un navigācija, dzīvības un fizikas zinātnes, kā arī zemes segmenta inženierija un izmantošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!