Foto: DELFI
Lai arī pirms termiņa atbrīvoto likumpārkāpēju elektronisko uzraudzību bija plānots ieviest no šā gada 1.februāra, tagad šis termiņš atlikts līdz 1.jūlijam.

Kavēšanās saistīta ar elektronisko aproču iepirkumu. Proti, Valsts probācijas dienests, organizējot elektroniskās uzraudzības ieviešanai nepieciešamās tehnoloģijas iepirkumu, ir saskāries ar problēmsituācijām, kas liek secināt, ka elektroniskās uzraudzības ieviešana no 2015.gada 1.februāra nebūs iespējama, klāsta Tieslietu ministrija.

Elektroniskā uzraudzība nozīmē to, ka atsevišķi likumpārkāpēji var tikt atbrīvoti no cietuma pirms termiņa apmaiņā pret elektroniskas aproces valkāšanu. Aprocē ir raidītājs, un, tiklīdz noziedznieks pamet atļauto teritoriju, atbildīgā iestāde par to tiek informēta. 

Elektronisko aproču iepirkums tika izsludināts pērn septembra beigās, taču Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) atklāja būtiskas nepilnības iepirkuma dokumentācijā. Konkurss tika pārtraukts, un jauns iepirkums izsludināts 4.novembrī, nosakot 2015.gada 5.janvāri kā piedāvājumu iesniegšanas termiņu. Tomēr arī pēc tam IUB  rosināja veikt iepirkuma nolikumā būtiskus grozījumus. Pašlaik pieteikšanās termiņš konkursā pagarināts līdz šā gada 2.februārim, liecina informācija IUB mājaslapā.

Ņemot vērā laiku, kas nepieciešams piedāvājumu izvērtēšanai un iespējamām pārsūdzībām, kā arī elektroniskās uzraudzības risinājuma piegādei, uzstādīšanai un speciālistu sagatavošanai, ieviest elektronisko uzraudzību iespējams ne ātrāk kā 2015.gada 1.jūlijā, norāda Tieslietu ministrija. 

Tāpat arī Valsts probācijas dienestam nepieciešams laiks aproču testēšanai un darbinieku apmācībai darbam ar jauno tehnoloģiju, min Tieslietu ministrija.

Valdība grozījumus Krimināllikumā un citos saistītajos likumos atbalstīja bez diskusijām.

Sākotnēji konkursa prognozētā līgumcena bija 2,999 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Par šiem līdzekļiem bija paredzēts izveidot monitoringa centru, tostarp piegādājot datortehniku, mēbeles, kā arī  iznomāt elektroniskās aproces, bāzes stacijas montāžas rīku komplektus un serveri, uzinstalēt programmatūru un nodrošināt uzturēšanu.

Tieslietu ministrija iepriekš norādīja, ka tiesa, izvērtējot jautājumu par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, var piemērot elektronisko uzraudzību, ņemot vērā to, vai notiesātais piekrīt elektroniskajai uzraudzībai, vai elektroniskā uzraudzība ir iespējama notiesātā dzīvesvietā un vai tas veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā. Lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie notiesātā ķermeņa piestiprinās elektronisko ierīci, kas ļaus kontrolēt viņa atrašanos noteiktā vietā un laikā.

Tiesa notiesātajam elektronisko uzraudzību varēs noteikt uz laiku no viena līdz 12 mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!