Foto: stock.xchng
Pirmdien, 17. novembrī, "Arēnā Rīga" pulksten 17:00 skolēni piedalīsies Ginesa rekorda "Garākā elektriskā ķēde, kuru veido cilvēki" pārspēšanā, portālu "Delfi" informē akcijas organizatori.

Ginesa rekorda "Garākā elektriskā ķēde, kas sastāv no cilvēkiem" pamatā ir fizikas eksperiments. Eksperimentā tiek izmantots elektriskais kociņš, kurā ir baterija, kas nodrošina vajadzīgo strāvas jaudu, lai darbinātu diodes un lampiņu.

Abos kociņa galos ir folija lente, kas ir kā vada gali. Kad cilvēks abus galus satver, viņš noslēdz elektrisko ķēdi un iedegas lampiņas un ir dzirdama skaņa. Cilvēks kļūst par "slēdzi", kas nodrošina lampiņu ieslēgšanos, bet pats vada ārkārtīgi mazu strāvu, kas, kā uzsver organizatori, nav kaitīga veselībai.

Pašu lampiņu degšanu un skaņu nodrošina elektriskajā kociņā iemontētā mikroshēma. Šobrīd spēkā esošais Ginesa rekords par garāko elektrisko ķēdi, kas sastāv no cilvēkiem, tika uzstādīts 2013. gada oktobrī ASV.

Lai Latvija iepriekšējo rekordu pārspētu, rokās jāsadodas un vienota ķēde, kurā pa vidu tiek turēts arī elektriskais kociņš, jāizveido vismaz 1300 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!