Foto: LETA
Noslēgusies Latvijas Institūta (LI) un televīzijas kanāla "History" aptauja par Latvijas mūsdienu izcilākajām personībām, kurā kopumā piedalījās gandrīz 5000 iedzīvotāju, liecina dati portālā "Delfi", kas apkopoti pēc balsojuma beigām.

Jau otrdien, 22.jūlijā, aptaujas organizatori paziņos un svinīgā ceremonijā suminās tos, kuri iedzīvotāju un žūrijas kopvērtējumā ir desmit izcilākie mūsu valsts ļaudis zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā.

„Aptauja ir rosinājusi paraudzīties apkārt ar redzīgākām acīm un apzināt cilvēkus, kuru devums ir nozīmīgs katram Latvijas iedzīvotājam. Par ikvienu no sarakstā minētajām personībām varam ar lepnumu stāstīt visai pasaulei. Gribu pateikties kanālam „Historu" par šo lielisko iniciatīvu, kā arī visiem, kuri izteica savu viedokli balsojot," norāda Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone.

Atgādinām, ka līdz 16.jūlijam ikviens interesents varēja balsot aptaujā "Kuras ir Latvijas mūsdienu izcilākās personības, kas veido nākotnes vēsturi?", izvēloties savu favorītu starp 100 pretendentiem.

Izcilnieku saraksts izveidots, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā. Aptaujas rezultāti par 60% bija atkarīgi no balsotāju izvēles, bet atlikušie 40% - no žūrijas, kas ar savu vērtējumu nāca klajā pirms vairākām dienām.

"Žūrijā bija ļoti dažādi cilvēki gan darbības jomas, gan vecuma ziņā. Tāpēc sevišķi priecēja fakts, ka mūsu vidū valdīja diezgan liela vienprātība par to, kuri no aptaujā iekļautajiem ir pelnījuši desmit izcilāko personību titulu," atzina viens no žūrijas locekļiem, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra.

Viņš atklāja, ka zināmas grūtības gan esot radušās, izvēlētos izcilākos Latvijas uzņēmējus, taču žūrijas locekļi izlēmuši kā galveno kritēriju ņemt vērā to, cik liels ir katra konkrētā komersanta devums sabiedrībai.

"Lai gan būtiska nozīme ir arī radītajām darba vietām, mūsuprāt, vissvarīgāk ir, cik lielā mērā uzņēmējs savā nopelnītajā ir dalījies ar citiem, cik nozīmīgs ir viņa radītais produkts sabiedrībai kopumā. Būtu lieliski, ja šāda aptauja, kas balstīta uz atklātiem un skaidriem noteikumiem, atspoguļojot konkrēta cilvēka veikumu un viņa padarītā darba rezonansi sabiedrībā, kļūtu par gadskārtēju tradīciju," pauda Vētra.

Līdztekus viņam žūrijā darbojās kanāla "History" pārstāve Tija Ezeriņa, LI direktore Karina Pētersone, laikraksta "Diena" sporta žurnālists Māris Zembergs un portāla "Delfi" nacionālo un biznesa ziņu redaktors Jānis Bagātais.

Viens no aptaujas dalībniekiem laimēs braucienu divām personām uz aizraujošo zinātnes centru "AHHA" Igaunijas pilsētā Tartu. Balvas izloze norisināsies loterijā otrdien, 22.jūlijā, bet laimētājs tiks paziņots laikā līdz ceturtdienai, 24.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!