Foto: LETA
Ogres novada domē par ierastu praksi kļuvusi ziedu un degvielas pirkšana, kā arī banketu pasūtīšana pie uzņēmējiem, kas ir cieši saistīti ar pašvaldību, noskaidrojis TV3 raidījums "Nekā personīga".

Bijušais Ogres vicemērs Egils Helmanis nonācis pie secinājuma, ka par katru atsevišķu darījumu summas ir nelielas un tikai apkopojot informāciju var konstatēt, ka pašvaldība regulāri iepērkas pie vieniem un tiem pašiem komersantiem. Turklāt tas notiek, neizsludinot iepirkumus, lai arī gada garumā iztērētās summas pat pārsniedz likumā noteiktos sliekšņus.

Pēc Helmaņa aplēsēm, Ogres pašvaldība ēdināšanas rēķinu apmaksai aizpērn iztērēts 49 421 lats, pērn - jau 83 628 lati. Domes un tās iestāžu maksājumi par ēdināšanu firmai "Malevss", kas pieder pilsētas mēra Edvīna Bartkeviča partijas biedram, domes deputātam Mārim Legzdiņam, 2012.gadā bijuši aptuveni 7000 lati, bet 2013.gadā apmēram 5600 lati.

Pēc Helmaņa aplēsēm, ziediem un floristikai 2012.gadā tērēti 16 616 lati, pērn - 20 532 lati. Dažādām prezentreklāmām un dāvanām 2012. gadā iztērēti 12 084 lati, bet 2013.gadā 7345 lati. Reklāmas aģentūru un tipogrāfiju darbiem aizpērn tērēti 13 218 lati, bet aizvadītajā pašvaldību vēlēšanu gadā dome drukājusi vēl cītīgāk un notērējusi jau 17 236 latus.

Par degvielu pērn vien pašvaldība iztērējusi aptuveni 49 tūkstošus latu, taču, kā Iepirkumu uzraudzības birojā pārliecinājies raidījums, iepirkumu konkursi par degvielas iegādi nav notikuši. Ogres novada dome, savukārt, pēc ilgas meklēšanas noskaidrojusi, ka iepirkumu konkurss par degvielas iegādi pēdējo reizi noticis tālajā 2003. gadā.

" Šobrīd es neteiktu, ka mēs nebūtu ievērojuši iepirkumu procedūras. Bet es gribētu  teikt, dzīve ir dzīve," vaicāts par pašvaldības iepirkumiem, saka Ogres mērs Bartkevičs.

Pie pasūtījumiem bez iepirkumu konkursa apkalpojot pašvaldību, tikuši vairāki ar domniekiem saistīti uzņēmumi. Bartkeviča partijas biedrs Legzdiņam piederošā firma "Malevss", kas regulāri apkalpo pašvaldības iestādes, pērn "klājusi galdus" arī mēra pārstāvētās partijas "Ogres novadam" pasākumos - vēlēšanu rezultātu sagaidīšanai pērnā gada 1.jūnijā un partijas gada nogales pasākumam 11.decembrī. Īsi pēc tam domei piestādīti rēķini attiecīgi par 215 latiem un par 294 latiem.

Legzdiņš un Bartkevičs gan kategoriski noliedz, ka no pašvaldības kases būtu segti tēriņi par partijas biedru banketiem. "Nē, tas ir par uzņēmuma naudu un par partijas biedru naudu. Tur nekāda sakara nav ar novada domi," apgalvo Legzdiņš.

Ogres novada domes Sociālā dienesta vadītājas, partijas "Ogres novadam" valdes locekle Sarmīte Ozoliņa un viņas vīrs ir valdes locekļi SIA "Ozzo", kas pēdējo divu gadu laikā no Ogres novada domes un tās struktūrām kopumā saņēmusi vairāk nekā 30 tūkstošus latu.

Savukārt domes valdošās koalīcijā esošās Latvijas Zaļās partijas biedrei Agitai Grīnbergai piederošais ziedu salons "Ortija" par ziedu piegādāšanu pašvaldībai divu gadu laikā nopelnījis gandrīz 22 tūkstošus latu.

Pasūtījumu dalīšana savējiem Ogrē ieinteresējusi Valsts kontroli un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Abas šīs iestādes sola pārbaudīt, vai Ogres novada dome, iegādājoties preces un pakalpojumus no "savējiem", ir ievērots likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!