Foto: DELFI
Tikai mēnesis aizritējis kopš 1.jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām, bet Ogres pusē jau kopumā četri deputāti nolēmuši nolikt savu deputāta mandātu – katrā pašvaldībā pa vienam, ziņo "Ogres Vēstis".

Ikšķiles novada domes jaunā sasaukuma pirmajā sēdē, kas notika 19.jūnijā, no deputāta goda atteicās Guntars Kurmis (V), kurš turpina pildīt izpilddirektora amata pienākumus. Viņa vietā par deputāti kļuva līdzšinējā domes juriste, kuru tajā pašā dienā ievēlēja par domes priekšsēdētāja vietnieci.

Pagājušajā mēnesī par palikšanu Lēdmanes pagasta pārvaldes vadītāja amatā izšķīrās Dzintars Laganovskis (V). Viņa vietu pie deputātu galda ieņēmis Ilgonis Rags, kurš tautas priekšstāvja godā bija arī iepriekšējā Lielvārdes novada domes sasaukumā.

3.jūlijā notikušās Ķeguma novada domes sēdes laikā deputāti piekrita tam, ka no deputāta mandāta atsakās Vineta Kļava ( Zaļā partija), kura turpinās vadīt pašvaldības Sociālo dienestu. Viņas vietā par deputātu varētu kļūt Viesturs Teicāns, kuram jau ir pieredze tādā darbā. Ogres novada domē par labu savas pastāvīgajam darbam jau izšķīries deputāts Jānis Petrovičs ("Ogres novadam"), kurš uzrakstījis iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu, lai varētu turpināt pildīt izpilddirektora palīga amata pienākumus. Viņa vietā deputāta krēslu varētu ieņemt Ineta Tamane.

Visas šīs amatpersonas no deputāta mandāta atteicās, lai nenonāktu interešu konfliktā, jo likums nosaka, ka tām jāievēro amata savienošanas aizliegums. Līdzīgā situācijā bija Ogres novada domes deputāts Raimonds Javoišs (Ogres novadam), kurš līdz šim strādāja pašvaldībā par domes priekšsēdētāja padomnieku.

Ogres novada domē ievēlēta arī Sarmīte Kirhnere (Ogres novadam), kurai pašvaldībā ir arī nodokļu administratores amats. Viņas amata aprakstā nav tādu pienākumu un tiesību, kuru dēļ viņa nevarētu arī turpmāk savienot pašvaldības nodokļu administratores pienākumu pildīšanu ar darbu Ogres novada domē, ziņo "Ogres Vēstis".

Ikšķiles novada pašvaldībā izpilddirektora vietnieka pienākumu pildīšanu nedrīkstēja turpināt deputāts Valentīns Špēlis (V). Viņš tad mainījis amatu, kļūdams par Saimniecības nodaļas vadītāju. Ķeguma novada pašvaldībā izpilddirektora vietnieka Pāvela Kotāna (Latvijas Zemnieku savienība) tāda pati problēma atrisinājās pēc tam, kad kolēģi – deputāti ievēlēja viņu par domes priekšsēdētāja atbrīvoto vietnieku.

Izmaiņas vēl varētu skart Lielvārdes novada pašvaldību, jo vienam no deputātiem, kura vārdu pagaidām neatklāsim, ir tāds amats, kuru saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" nedrīkst savienot ar deputāta amata pienākumu pildīšanu.. Pats deputāts sarunā ar "Ogres Vēstīm" gan pauda pārliecību, ka amatus drīkstēšot savienot. Gadījumā, ja tas nebūs iespējams, viņš izvēlēšoties deputāta godu. Saskaņā ar grozījumiem likumā par "Par pašvaldībām", šī situācija jāatrisina līdz 7.jūlijam.

Ikšķiles novada domes deputātam Kasparam Upacieram (Apvienība Iedzīvotāji) interešu konflikts nedraud, bet arī šajā sasaukumā viņam varētu būt problēmas ar domes sēžu apmeklēšanu, jo tās notiks tajā pašā laikā, kad deputātam jāatrodas savā pamatdarbā.

Sarunā ar "Ogres Vētsīm" Upaciers atklāja, ka šoreiz šī iemesla dēļ viņš savu deputāta mandātu gan neplānojot nolikt, kā to izdarīja iepriekšējā sasaukuma laikā. Tagad viņš pats sev ir darba devējs, tāpēc iespēju robežās domes sēdes apmeklēs. Deputāts gan uzskata, ka, atrazdamies opozīcijā, īpaši pašvaldības darbu ietekmēt nevarēšot. To atalgojuma daļu, ko pašvaldība viņam izmaksās par kavētajām domes sēdēm, Upaciers ziedošot savai partijai, lai tā vismaz pāris reizes gadā varētu izdot avīzi Ikšķiles novada iedzīvotājiem, kurā "Apvienība Iedzīvotāji" publicēs savu viedokli par pašvaldībā notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!