Foto: DELFI

Par Augstākās izglītības padomes (AIP) vadītā un Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstītā studiju programmu izvērtēšanas projekta nepietiekamu uzraudzību ierosinātas disciplinārlietas pret trīs amatpersonām no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA), portālu "Delfi" informēja IZM.

Disciplinārlietas ierosinātas pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās, VIAA direktora vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku, kā arī pret Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieci Laumu Sīku par amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu, uzraugot un kontrolējot studiju programmu izvērtēšanas projektu.

Toreizējais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis saistībā ar AIP vadītajā novērtējumā pieļautajiem pārkāpumiem vērsās Ģenerālprokuratūrā. Ķīlis piektdien portālam "Delfi" teica, ka pēdējais, kas viņam zināms par prokuratūras darbībām saistībā ar šo ziņojumu, ir papildus informācijas pieprasīšana no IZM.

Lai arī Ķīla pasūtītajā "Deloitte" auditā par šo AIP vadīto studiju programmu izvērtēšanas projektu tika atklāti, pēc Ķīļa vārdiem, iespējams, krimināli sodāmi pārkāpumi, tā rezultātus tomēr daļēji izmantoja arī studiju virzienu akreditācijas procesā.

Iepriekš par amatpersonu atbildību saistībā ar šo audita ziņojumu notika dienesta pārbaude, bet komisijas locekļi savos atzinumos nebija nonākuši pie vienota viedokļa, vai amatpersonas jāsauc pie atbildības.

Disciplinārlieta pret VIAA darbiniecēm Traidās un Zondaku ierosināta par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu laika periodā pēc 11.februāra, kad auditori "Deloitte Latvia" iesniedza ziņojumu par pārkāpumiem projekta kontrolē. Arī disciplinārlieta pret Sīku ierosināta par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu pēc auditoru ziņojuma saņemšanas.

Ministrija informē, ka, pamatojoties uz komisijas locekļu atzinumiem var secināt, ka piesaistītās auditorkompānijas "Deloitte Latvia" ziņojumā norādītie pārkāpumi ir būtiski un var ietekmēt konkrētā projekta īstenošanu.

"Visu minēto amatpersonu rīcībā ir saskatāma [..] disciplinārpārkāpuma pazīme – amata pienākumu nepamatota nepildīšana vai nekvalitatīva pildīšana, ja tā dēļ valstij ir nodarīts būtisks mantisks zaudējums vai valsts interesēm būtisks kaitējums," pausts ministrijas paziņojumā.

Auditorkompānijas "Deloitte" ziņojums par AIP vadīto augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu izraisīja AIP un IZM konfliktus. Ilgu laiku ministrija vērtēja, vai ziņojuma datus publiskot, tad paziņoja, ka to nedarīs, jo ziņojums satur pārāk daudz sensitīvu datu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!