Foto: Publicitātes foto

Rīgas domes (RD) jaunais sasaukums ceturtdien sanāca uz pirmo sēdi, kurā tika apstiprināti visu 1.jūnijā ievēlēto deputātu mandāti, kā arī Rīgas mēra amatā ievēlēts Nils Ušakovs.

Vēl pirms RD sēdes apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) rakstiski apstiprināja bloka izveidi un sadarbību viena bloka ietvaros jaunajā Rīgas domes sasaukumā.


Pēc Rīgas pašvaldības vēlēšanām Rīgas domē iekļuvušas trīs partijas.

Kopumā 58,54% rīdzinieku nobalsoja par SC/GKR kopīgo sarakstu, nodrošinot līdzšinējai valdošajai koalīcijai 39 vietas no 60.

Par Nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) savas balsis atdeva 17,86% vēlētāju, atvēlot apvienībai 12 vietas domē, bet par partiju "Vienotība" nobalsoja 14,13% rīdzinieku, tā deputātu krēslos "iesēdinot" deviņus tās pārstāvjus.

Vēlēšanās Rīgā piedalījušies 229 910 iedzīvotāji jeb 55,54% no kopējā balsstiesīgo rīdzinieku skaita.

Vairāk nekā puse Rīgas domes deputātu "sastāva" pēc vēlēšanām paliks nemainīga - 35 deputāti turpinās darbu pašvaldībā arī šajā sasaukumā, taču viņiem pievienosies 25 jauni kolēģi.

No SC/GKR saraksta Rīgas domē ievēlēti 29 līdzšinējie deputāti. No SC ievēlēti 23 deputāti, no kuriem 20 ievēlēti otro reizi, bet trīs ir jaunpienācēji - kādreizējā Tautas partijas politiķe, veselības eksministre Baiba Rozentāle, Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) priekšsēdētājs Raimonds Gailis un Rīgas 80.vidusskolas direktore Anna Vladova.

Savukārt no 16 GKR deputātiem, kas ievēlēti pašvaldībā, deviņi deputāta krēslā bijuši jau iepriekšējā sasaukumā, bet septiņi ievēlēti no jauna.

Deputāta status tagad būs "Dr.Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra" vadošajam speciālistam Igoram Solomatinam, Latvijas Universitātes senatorei, literatūras zinātniecei Ausmai Cimdiņai, Sociālo tehnoloģiju augstskolas rektoram un Augstākās izglītības padomes loceklim, akadēmiķim Jurim Zaķim, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoram Oļegam Burovam, vicemēra dēlam Agrim Amerikam, kā arī vicemēra padomniekam, bijušajam bērnu un ģimenes lietu ministram Ainaram Baštikam, kā arī Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aleksejenko.

Tiesa gan - stājoties spēkā amatu apvienošanas ierobežojumiem, deputāta mandātu noliks pieci ievēlētie deputāti, visi no SC/GKR saraksta - Aleksejenko, Burovs un divi izpilddirekciju vadītāji - Sergejs Hristoļubovs (SC) un Dmitrijs Pavlovs (GKR), kā arī "Rīgas Centrāltirgus" valdes locekle Tatjana Lukina (SC).

Viņu vietā no SC/GKR saraksta domē iekļūs nākamie pieci, kas vēlēšanās palikuši aiz svītras - Rīgas 1.slimnīcas valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs (SC), biedrības "Gods, Taisnīgums, Likumība" izpilddirektors Viktors Paškovs (SC) un Rīgas Pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētāja vietniece Aina Krūkle (GKR), kā arī divi līdzšinējie deputāti - Viktors Fedotovs (SC) un mācītājs Jānis Šmits (GKR).

Tikmēr ceturtdien atklājās, ka SC/GKR frakciju pametis viens no pārvēlētajiem deputātiem Vadims Jerošenko, kurš iepriekšējā domes sasaukumā vadīja Pilsētas attīstības komiteju.

Viņš domē darbosies kā neatkarīgais deputāts, un pats skaidroja, ka šo lēmumu pieņēmuši pārējie frakcijas deputāti tieši Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja amata dēļ. Jerošenko skaidro, ka "acīmredzot, esmu šajā amatā strādājis pārāk neatkarīgi".

Jerošenko esot piedāvāti vairāki kompromisa varianti - ja atteiktos no Pilsētas attīstības komisijas priekšsēdētāja amata, viņš varētu turpināt darbu Rīgas brīvostas valdē vai arī nolikt mandātu un iekļūt "Rīgas satiksmes" valdē.

Deputāts pauda, ka sagaida jau piektdien lēmumu par atcelšanu no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata.

Lēmums par Jerošenko aiziešanu no SC/GKR frakcijas neesot saistīts ar darbu uzņēmuma "Ceļu pārvalde" padomē un šajā uzņēmumā konstatētajiem pārkāpumiem.

Tikmēr Rīgas mēra amatā pārvēlētais Ušakovs šo situāciju komentēja izvairīgi, sakot, ka SC un GKR frakcijās vienmēr esot prasības pret biedriem un tās "ne visus var pieņemt savā komandā". Tāpēc ar Jerošenko esot panākta abpusēja vienošanās, ka viņš domē turpinās darboties kā neatkarīgais deputāts.

"No tālākiem komentāriem gribētu atturēties," piebilda Ušakovs.

Viņš arī izteicās, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja amatam tikšot virzīts domnieks Maksims Tolstojs (SC).

Rīgas domes opozīcijā būs abu pārējo domē ievēlēto politisko spēku - NA un "Vienotības" deputāti.

"Vienotības" deputātu skaits Rīgas pašvaldībā samazināsies no 14 līdz deviņiem. Pēc vēlēšanām deputāta mandāts pagarināts Olafam Pulkam, Baibai Brigmanei, Aigaram Pētersonam, Kārlim Strēlim un Valdim Gavaram, bet pirmo reizi RD ievēlēti četri deputāti -  saraksta līdere un jaunievēlētā "Vienotības" Rīgas domes frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte, tagadējais premjera padomnieks Ints Dālderis, eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes biroja vadītājs Pēteris Viņķelis, kā arī Pasaules Dabas fonda Latvijā valdes priekšsēdētāju Uģis Rotbergs.

Lielākā daļa jaunpienācēju Rīgas domē ievēlēti no Nacionālās apvienības saraksta. No 12 ievēlētajiem deputātiem domē otro sasaukumu pēc kārtas darbosies tikai "Demokrātisko patriotu" pārstāvis Jānis Atis Krūmiņš.

Pārējie no NA saraksta ievēlētie 11 deputāti ir jaunpienācēji Rīgas domē - saraksta līdere juriste Baiba Broka, arhitekts Aleksandrs Kiršteins, nekustamo īpašumu pārvaldnieks un zvērināta advokāta palīgs Andris Vilks, kultūras ministres padomnieks, Latvijas Nacionālās operas solists Nauris Puntulis, hokeja skolas "Rīga" direktors Dainis Locis, VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" Drošības departamenta Aviācijas drošības nodaļas vadītājs Kārlis Dombrovskis, uzņēmējs un SIA "KPMG Baltics" jaunākais menedžeris Ģirts Lapiņš, Latvijas Okupācijas muzeja direktora vietnieks, ekspozīcijas kurators Ritvars Jansons, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Andris Pārups, Saeimas deputātes palīdze Ieva Holma un SIA "Būvprocesu vadības aģentūra" valdes loceklis Andris Lācis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!