Foto: AFP/Scanpix
Kļūstot par Eiropas kosmosa aģentūras dalībvalsti un laika posmā no 2014. līdz 2018.gadam ieguldot kosmosa politikas īstenošanā 5,144 miljonus latu, kosmosa nozares apgrozījumu Latvijā būtu iespējams četrkāršot.

To, analizējot iespējamos ieguvumus no Latvijas sadarbības ar Eiropas kosmosa aģentūru, secinājusi Izglītības un zinātnes ministrija.

Tā lēš, ka ar kosmosa tehnoloģijām saistīto komercsabiedrību un zinātnisko institūciju apgrozījums jau 2010. gadā veidojis aptuveni 2,2 miljonus latu, bet kosmosa tehnoloģiju un pētniecisko pakalpojumu eksporta apjoms sasniedzis 340 000 latu.

Latvijai uzsākot sadarbību ar Eiropas Kosmosa aģentūru, Latvijas kosmosa nozares apgrozījumu būtu iespējams audzēt līdz aptuveni 7,5 miljoniem latu gadā, bet pilna laika nodarbināto skaits nozarē pieaugtu no pašreizējām aptuveni 70 līdz 250.

Savukārt, ja sadarbība netiks uzsākta, nozares apgrozījums piecpadsmit gadu laikā varētu pieaugt līdz aptuveni 4 miljoniem latu 2027. gadā, bet nodarbināto skaits – līdz 107 pilna laika darbiniekiem.

Balstoties uz šīm aplēsēm, Izglītības un zinātnes ministrija nākusi pie secinājuma, ka Latvijai būtu izdevīgi sākt sadarbību ar Eiropas Kosmosa aģentūru, kas nozīmē, ka iemaksu veikšanai no valsts budžeta jau nākamgad būtu nepieciešami nepilni 950 000 latu.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijai būtu nepieciešams papildu finansējums, lai pieņemtu darbā divus jaunus darbiniekus, kuri nodarbotos ar kosmosa politikas īstenošanu un nodrošinātu sadarbību ar Eiropas Kosmosa aģentūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!