Foto: LETA
Pilsētas un novadi, kam jau pārgājuši pāri plūdi, tagad plūdu skartajās teritorijās jau rēķina postījumu apmērus, kā arī cer, ka valsts palīdzēs iedzīvotājiem kompensēt plūdu radītos zaudējumus; Pļaviņu novada dome jau ir gatava rakstīt saistošos noteikumus, lai to panāktu, aģentūra BNS uzzināja, aptaujājot pašvaldības.

Ogres novadā jau sagatavoti provizoriski aprēķini par pašvaldības zaudējumiem. Ogrē plūdos cietušo ceļu un ielu atjaunošanai pašvaldībai būs vajadzīgi apmēram 32 tūkstoši latu, savukārt dambja nostiprināšanai ar speciālu segumu aptuvenās izmaksas ir 320 tūkstoši latu, aprēķinājusi novada dome.

Komunikāciju tilta balstu remontam nepieciešami 86 tūkstoši latu, savukārt Ogres upes gultnes tīrīšana virs Ogres HES izmaksās 96 tūkstošus latu.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs norādīja, ka, pēc ekspertu ieteikuma, ūdens plūsmas nodrošināšanai Daugavā virs Ogres ietekas ir jāizbūvē mols, ir arī jālikvidē smilšu sēres, padziļinot Ogres upes ieteci Daugavā.

Pēc Ogres mēra teiktā, par to ir jāgādā "Latvenergo", jo Rīgas HES ūdenskrātuve, kuras izveidošanas dēļ tika mainīta Ogres upes gultne, ir šā uzņēmuma pārziņā.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde aģentūrai BNS pastāstīja, ka pirmdien domē tika izveidotas divas komisijas – viena no tām apzina pašvaldībai plūdos radušos zaudējumus, savukārt otra – privātīpašumiem, pieaicinot tāmētājus. Zaudējumu apmērs pašvaldībai Pļaviņu novadā, pēc Žildes sacītā, mērojams simtos tūkstošu latu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pirmdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes Žilde informēja, ka iedzīvotāji, kuriem zaudējumus radījuši plūdi, varētu saņemt kompensācijas. Tās plānots piešķirt, pamatojoties uz pašvaldību saistošajiem noteikumiem, viņš paskaidroja.

Viņa atzina, ka novada dome esot gatava sagatavot pašvaldības saistošos noteikumus, lai iedzīvotāji varētu saņemt šo atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!