Foto: LETA
Augstākā tiesa (AT) šodien par pieciem mēnešiem mīkstināja iepriekš piespriesto trīsarpus gadu cietumsodu pedofilijā apsūdzētajam bijušajam Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotājam Ivaram Ozolam.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, atšķirībā no pirmās instances tiesas, AT no apsūdzētā darbībām, kas kvalificētas pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta "Vardarbīga dzimumtieksmes apmierināšana", izslēdza atkārtotības pazīmi, kā to paredz apjomīgie KL grozījumi, kas stājās spēkā šā gada 1.aprīlī. Tagad par katru noziedzīgu nodarījumu pēc šī panta ir nosakāms atsevišķs sods.

Viena pēc KL 160.panta kvalificēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanā 2010.gada vasarā AT šodien Ozolu atzina par nevainīgu un attaisnoja, bez tam apelācijas instances tiesa izslēdza no apsūdzētajam inkriminētajām darbībām dažas pēc KL 162.panta 1.daļas kvalificētas noziedzīgā nodarījuma epizodes - par netiklām darbībām ar nepilngadīgo pret viņa gribu.

Kā galīgo sodu AT šodien Ozolam noteica reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un vienu mēnesi bez mantas konfiskācijas, ar policijas kontroli uz diviem gadiem. Apelācijas instances tiesa pagaidām atstāja negrozītu apsūdzētajam noteikto drošības līdzekli - policijas uzraudzību. Tas nozīmē, ka cietumā viņam būs jāiet vien tad, kad šodien pasludinātais spriedums stāsies likumīgā spēkā, ja vien Senāts to neatcels. Tomēr Ozols jau iepriekš - līdz 2012.gada 13.septembrim - atradās apcietinājumā.

Kā informēja Kataja, pilns piektdien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 7.maijā, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Kā ziņots, slēgtās tiesas sēdēs izskatot Ozola lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa 2011.gada 30.septembrī apsūdzēto atzina par vainīgu tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 160.panta 2.daļā, 162.panta 1.daļā un 166.panta 3.daļā - vardarbīgā dzimumtieksmes apmierināšanā ar nepilngadīgo, netiklās darbībās ar nepilngadīgo pret viņa gribu, kā arī nepilngadīgā iesaistīšanā vai izmantošanā, izgatavojot pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālus.

Par šiem nodarījumiem pirmās instances tiesa Ozolam kā galīgo sodu piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas. Kā drošības līdzeklis apsūdzētajam toreiz tika noteikts apcietinājums.

Tomēr Ozola advokāte minēto spriedumu vēlāk pārsūdzēja. Apelācijas sūdzību iesniedza arī Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore Vida Kravcova. Līdz ar to lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas šodien pabeidza tās izskatīšanu apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, prokurore Kravcova apelācijas protestu iesniedza, jo nepiekrita Zemgales apgabaltiesas spriedumam daļā par apsūdzētā attaisnošanu izdarībās pret vienu nepilngadīgo, kā arī divu epizožu izslēgšanai no Ozola noziedzīgo nodarījumu saraksta, līdz ar to prokurore nepiekrita arī sodam, kāds noteikts Ozolam.

Krimināllietu par kāda izbijuša Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja iespējamām noziedzīgām darbībām Valsts policija prokuratūrai nodeva 2011.gada aprīlī. Darbības, par kurām celta apsūdzība, bijušais skolotājs esot veicis 2009. un 2010.gadā. Policijas redzeslokā viņš nonācis 2009.gada nogalē, kad saņemti iesniegumi no vairākiem bērniem.

Neoficiālās sarunās skolotāja kolēģi atzinuši, ka vīrietis nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un portālā "draugiem.lv" pat vairākkārt publicējis attēlus ar skolēniem, kuri pie viņa ciemojas dažādās svinībās. Tomēr Ozola kolēģi neticēja izvirzītājām apsūdzībām, jo skolotājs esot bijis ļoti inteliģents.

Izmeklēšanas laikā iegūtas arī fotogrāfijas un videoieraksti, kas, likumsargu skatījumā, apstiprinājuši izvirzītās apsūdzības. Iespējams, runa ir par vairākām epizodēm, tostarp gadījumiem, kad, izmantojot šantāžu, mazgadīgi zēni piespiesti stāties dzimumsakaros. Pedofilijā apsūdzētais skolotājs gan savu vainu noliedza un apgalvoja, ka pats esot cietušais.

Tikmēr skolā skaidroja, ka par notikušo nekas neesot bijis zināms. Ģimnāzijas direktores vietniece iepriekš stāstīja, ka skolotājs bijis ļoti labs un viņa audzēkņi pelnījuši teicamas atzīmes, kā arī ar panākumiem piedalījušies olimpiādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!