Foto: stock.xchng
Krimuldas novada "Vecteiču" iedzīvotāji ir sašutuši par ceļu uzturētāju ieceri iznīcināt aptuveni 80 gadus vecu bērzu aleju pie pašas mājas pagalma. Pret šādu plānu iebilst arī vides aizstāvji.

"Vecteiču" mājas atrodas netālu no Gaujas nacionālā parka, un gar to vijas vietējas nozīmes ceļš V-89 "Inciems-Kalnzāģeri". Gar ceļu pie mājas aug vairāk nekā desmit skaisti bērzi, pie kuriem šodien ieradušies strādnieki un atzīmējuši tos kā cērtamus. Koku likvidēšanu esot iecerēts sākt pirmdien, 18.martā.

Bērzus izcirst iecerēts pēc ceļu uzturētāja "Latvijas Valsts ceļu" pasūtījuma, un to plāno veikt konkursā uzvarējis uzņēmums. Kā iedzīvotājiem skaidrojis cirtēju pārstāvis, par šo ceļa posmu it kā saņemtas sūdzības, ka koki traucējot satiksmei un to zari apgrūtinot redzamību.

Ticis arī skaidrots, ka visi nepieciešamie saskaņojumi un atļaujas esot saņemtas, akceptu devusi arī pašvaldība. Šie bērzi neatbilstot alejas definīcijai, neesot reģistrēti aleju reģistrā un esot vien uzskatāmi par koku rindu.

Savukārt "Vecteiču" iedzīvotāja Māra Ozola pastāstīja, ka šos kokus iestādījusi viņas vīramāte pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad, meitene būdama, labiekārtoja savas mājas apkārtni.

"Ceļu tad lietoja tikai dažu māju cilvēki. Bērzi nevienam nav traucējuši, bojātos paši apkopām vai galīgas nepieciešamības gadījumā nozāģējām, jo tie pieder pie mūsu mājas apstādījumiem. Nekur neesmu redzējusi prasību reģistrēt alejas. Tagad, piektdienas vakarā uzzinām, ka pirmdien zāģēs nost," sašutumu pauda Ozola.

"Arī ceļmalu paši kopām, jo tur turpinās mūsu zeme. Tas ir tāpat kā zāģēt mūsu pagalmā. Un cik viltīgi - lielā steigā, bez brīdinājuma, lai nepaspēj protestēt. Vienīgais bojātais koks atstāts, blakus skaistais, vērtīgais paredzēts nozāģēšanai," norādīja "Vecteiču" iedzīvotāja.

Viņa uzsvēra, ka šie bērzi padara skaistu visu apkārtni, te garām brauc tūristi gan ar riteņiem, gan motocikliem, arī kājām iet. Te pazīstamais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar daudziem ievērojamiem cilvēkiem gājis uz Braslas ieteku makšķerēt.

"Ja šie koki kādam - kaut jel kam traucētu, vēl varētu saprast. Bet - te redzu tikai iespēju kādam nopelnīt uz sveša rēķina," pauda Ozola.

Iecerēto koku iznīcināšanu negatīvi vērtē arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa, kura norādīja, ka koku izciršana būtu pieļaujama vien tad, ja tie tiešām radītu reālu apdraudējumu.

Kalniņa saprastu, ja tiktu izcirsti krūmi, kas traucē redzamību, bet tāda cienījama vecuma koki būtu pelnījuši saudzēšanu. "Labi, vajadzīga drošība, bet ne jau koki skrien automašīnām virsū," teica vides aktīviste, piebilstot, ka ceļu nozares pārstāvji bieži uzskatot un rīkojoties tā, it kā likums uz tiem attiecinātu izņēmuma stāvokli.

Savukārt Latvijas Dabas aizsardzības pārvaldē skaidroja, ka tās rīcībā neesot instrumentu, ar kuriem novērst plānoto koku izciršanu, jo visi nepieciešamie saskaņojumi esot saņemti un koki neesot tik liela diametra, lai tos atzītu par aizsargājamiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!