Foto: Publicitātes foto
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) lūgs papildus izvērtēt bērnunama "Laubere", kura audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti emocionālai un fiziskai vardarbībai, direktores Imantas Kalniņas atbilstību ieņemamajam amatam, ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja  VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere.
ka

Inspekcija nule pabeigusi padziļinātu pārbaudi šajā bērnunamā un tuvākajā laikā gatavos rekomendācijas par pasākumiem bērnunama darbības uzlabošanai. Ogres novada dome paudusi ieinteresētību sakārtot šīs iestādes darbu, lai tās darbību nevajadzētu apturēt.

VBTAI neuzstāj uz bērnunama "Laubere" slēgšanu, Latvijas Radio uzsvēra Millere.

"Ogres novada dome ir ieinteresēta iestādi saglabāt. Mēs tam nepretojamies, jo mūsu galvenais mērķis ir panākt, ka iestāde strādā labi," sacīja Millere un piebilda, ka inspekcijas paustais par šī bērnunama slēgšanu nav bijusi kategoriska VBTAI prasība.

Inspekcijas pārstāve arī pastāstīja, ka pašlaik vardarbība pret "Lauberes" audzēkņiem ir apturēta. Divi agresīvi pusaudži ir uz laiku pārvietoti uz specializētu iestādi.

VBTAI pagājušajā otrdien pavēstīja, ka bērnuama audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti emocionālai un fiziskai vardarbībai, bet bērnunama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu. Inspekcija neredzēja iespējas, ka "Lauberes" darbinieki turpmāk strādātu bērnunamā nepietiekamo prasmju dēļ.

Tomēr bērnunama vadība nepiekrita, ka šī iestāde būtu jāslēdz.

Pašvaldība par iestādes likteni lems augusta beigās, jo tikai 23.augustā deputāti pēc atvaļinājuma sanāks uz pirmo sēdi un tad varēs iepazīties ar situāciju Lauberes bērnunamā.

Paskaidrojumā, kas iesniegts Ogres novada domei, bērnunama direktore nenoliedz, ka šogad ir bijuši vairāki vardarbības fakti pusaudžu vidū. Situācija bērnunamā krasi pasliktinājusies šogad pavasarī, kad tajā tika ievietoti vēl divi problemātiski audzēkņi no citiem reģioniem.

"Lauberes" vadība arī lūgusi Grobiņas un Skrīveru bāriņtiesas šos pusaudžus pārvietot uz iestādēm, kas domātas audzēkņiem ar uzvedības traucējumiem, bet Ogres un Ķeguma bāriņtiesām lūgts lemt par aprūpes tiesību atjaunošanu audzēkņu vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!