Foto: DELFI
Ogres novada pašvaldība analizēs pārkāpumus un situācijas dinamiku bērnunamā "Laubere" pēdējo gadu laikā, tomēr par bērnu nama slēgšanu lemt patlaban ir pāragri, uzskata Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Pūķe.

"Es nevaru noliegt, ka bērnunama "Laubere" darbā nav trūkumu, un neapšaubu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) kompetenci, izdarot secinājumus par situāciju bērnunamā. Pārkāpumi ir konstatēti un tie ir jānovērš, taču ir arī zināmi pārspīlējumi," pauda Pūķe.

Pūķe uzdevusi bērnunama direktorei līdz šīs nedēļas beigām iesniegt detalizētu skaidrojumu par stāvokli bērnunamā un VBTAI ziņojumā norādītājiem pārkāpumiem un ziņojumu par neatliekamajiem pasākumiem to novēršanai. Viņa uzskata, ka ir jāizstrādā kompleksa rīcības programma, piesaistot psihologu, policijas, sociālā dienesta pārstāvjus. Bērnunama vadībai ir jāpastiprina sadarbība ar to pašvaldību bāriņtiesām, kuras ievietojušas bērnus Lauberes bērnunamā.

"No pašvaldības puses kontrole pār bērnunama darbu tiks pastiprināta, esam gatavi sadarboties ar VBTAI un citiem Labklājības ministrijas speciālistiem, lai stāvokli šajā iestādē uzlabotu. Pēc atkārtota vērtējuma dome lems, kā rīkoties tālāk," uzsvēra Pūķe.

Domes priekšsēdētāja vietniece norādīja, ka iepriekšējā VBTAI pārbaude "Lauberē" tika veikta 2008.gadā, kad bērnunams bija Ogres rajona pakļautības iestāde. "Tagad izdarīt secinājumu, kas situācija bērnunamā kopš 2008.gada nav uzlabojusies, ir pārsteidzīgi. Uzskatu, ka ir jāveic sistēmiskas pārbaudes, lai šādu secinājumu izdarītu," viņa uzsvēra.

Pūķe arī piebilda, ka situāciju bērnunamā "Laubere" negatīvi ietekmējusi dažu sociāli nelabvēlīgu pusaudžu ievietošana bērnunamā pēdējo mēnešu laikā. Turklāt vasarā daļa bērnunama darbinieku izmanto atvaļinājumu, tāpēc, iespējams, nav bijusi pietiekama kontrole, savukārt bērniem ir vasaras brīvlaiks un vairāk laika nedarbiem.

Pašlaik "Lauberē" uzturas bērni no Aizkraukles, Grobiņas un Ogres novada.

Vienlaikus Ogres novada domes priekšsēdētāja vietniece uzsvēra, ka Ogres novada dome no Labklājības ministrijas vai VBTAI vēl nav saņēmusi oficiālu ziņojumu par pārkāpumiem bērnunamā "Laubere", bet par notiekošo uzzinājusi no medijiem, kuriem institūcijas izsūtījušas preses relīzi.

"Līdz šim pašvaldība nebija informēta arī par pārbaudi. Tikai šorīt uzzināju, ka domes priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis e-pastā saņēmis viņam adresētu VBTAI informāciju par veikto pārbaudi bērnunamā "Laubere" un izdarītajiem secinājumiem. Šorīt nekavējoties sazinājos ar VBTAI un uzzināju, ka VBTAI pārstāves dodas uz bērnunamu, lai ar pārbaudē apkopoto informāciju un secinājumiem iepazīstinātu bērnunama "Laubere" direktori Imantu Kalniņu," uzsvēra Pūķe.

Kopā ar Ogres novada sociālā dienesta vadītāju Sarmīti Ozoliņu un Lauberes pagasta pārvaldes vadītāju Pūķe nekavējoties devusies uz bērnunamu, lai tiktos ar VBTAI pārstāvēm un bērnunama vadību. Tikšanās laikā noskaidrojies, ka pārbaude par situāciju bērnunamā "Laubere" veikta, pamatojoties uz audzēkņu zvaniem bērnu uzticības tālrunim.

Kā ziņots, konstatējot ilgstošus un sistemātiskus bērnu tiesību pārkāpumus bērnunamā "Laubere", Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTA) nolēmusi lūgt Ogres novada domi slēgt šo iestādi.

Bērnunamā veiktajās pārbaudēs konstatēts, ka audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt iestādes personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

VBTAI lūgs ne tikai slēgt bērnunamu, bet arī piemērot tā direktorei disciplinārsodu, vienlaikus skatot arī citu iestādes darbinieku atbildības pakāpi par notikušajiem pārkāpumiem.

VBTAI rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad pārkāptas bērnu tiesības. Piemēram, vecākie bērnunama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti arī vairāki vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē, tomēr vairākiem no tiem nav sekojusi nekāda personāla reakcija.

Bērnunama direktore savu komentāru solīja sniegt vakara pusē.

Bērnunama slēgšanas gadījumā VBTAI apņēmusies sniegt visu iespējamo palīdzību un atbalstu, lai nodrošinātu citus ārpusģimenes aprūpes pakalpojumus bērnunama audzēkņiem.

Arī šodien VBTAI pārstāvji ir devušies uz bērnunamu "Laubere", lai informētu bērnus par radušos situāciju un tās iespējamiem risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!