Foto: DELFI

Lietā, kas sēja šaubas, vai Anglijā turpinās tiesvedību pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu par it kā "Latvijas Kuģniecībai" (LK) neizdevīgi slēgtajiem kuģu frakta līgumiem, Anglijas tiesa pieņēmusi apelācijas sūdzību, līdz ar to apelācija tikšot pieņemta arī no "Latvijas kuģniecības", informēja LK pārstāve Ilze Nagla.

Lai gan iepriekš Anglijas tiesa secinājusi, ka tai nav jurisdikcijas par Lembergu, piektdien, citā līdzīgā strīdā par jurisdikciju, ir atļauts iesniegt apelāciju, un tā kā Lielbritānijas tiesas balstās uz precedentu tiesībām, LK paredz, ka tikšot pieņemta arī tās meitas kompāniju apelācija.

Apelāciju plānots iesniegt par iepriekšējo Anglijas tiesas lēmumu, ka Lembergs nav pakļauts Anglijas tiesas jurisdikcijai attiecībā uz LK meitas uzņēmumu prasību pret viņu par vairāk nekā 130 miljonu ASV dolāru lieliem zaudējumiem, kurus pēc LK domām tai radījušas "krāpnieciskas shēmas, kurās iespējams galvenie labuma guvēji ir Aivars Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie". Attiecībā pret pārējiem atbildētājiem šajā lietā Lielbritānijas tiesa atzina savu jurisdikciju, portālu "Delfi" informēja LK pārstāve Ilze Nagla.

Iepriekš Lembergs pauda cerību, ka tiesvedība pret viņu Londonā netiks turpināta, pamatojoties uz tiesas lēmumu citā, ar viņu nesaistītā lietā – "VTB" pret "Nutritek", kurā arī ir apstrīdēta tiesas jurisdikcija. Taču piektdien šajā strīdā tiesa atļāva iesniegt apelāciju par jurisdikciju.

Nagla pastāstīja, ka Lielbritānijas Augstā tiesa piektdien apstiprināja, ka plāno pārskatīt lēmumu "VTB" lietā, "tāpēc var apgalvot, ka arī apelācijas prasību Lembarga lietā skatīs". LK pārstāve skaidroja, ka Anglijas tiesa balstās uz precedentiem - ja vienā prasībā tiek pieņemts kāds lēmums, tad arī citā līdzīgā prasībā lēmums būs tāds pat. "Tāpat tas nozīmē, ka iesaldēšanas rīkojums attiecībā uz Lemberga īpašumiem visā pasaulē, ieskaitot tos, kas pieder viņa bērniem, paliek spēkā līdz tiesvedība būs beigusies," uzsvēra Nagla.

Arī Lemberga pārstāve, zvērināta advokāte Vineta Čukste iepriekš pauda – ja lietā "VTB pret "Nutritek" tiks liegta iespēja iesniegt apelācijas sūdzību, tad arī LK meitas firma "Antonio Gransci Shipping Corporation" un pārējie prasītāji nedrīkstēs sniegt apelācijas sūdzību šajā lietā. Piektdienas tiesas lemto Lemberga pārstāve vēl nav komentējusi.

Apelācijā tiesa skaidros tehnisku juridisku jautājumu - vai Lembergs ir pakļauts Anglijas tiesas jurisdikcijai attiecībā uz LK prasību pret Lembergu par vairāk nekā 130 miljonu ASV dolāru (apmēram 65 miljoni latu) lieliem zaudējumiem. Iepriekš Anglijas tiesa atzina, ka tai nav jurisdikcijas pār Lembergu, tāpēc pastīvēja varbūtība, ka tiesa atvels Lemberga un viņa bērnu īpašumu "iesaldēšanas rīkojumu".

Iepriekš bija plānots, ka otrdien tiesa Anglijā lems par Lemberga īpašumu iesaldēšanas rīkojuma atcelšanu, taču, kā sacīja Nagla, visticamāk, par Lemberga īpašumiem nelems, kamēr nebūs izskatīta apelācija.

LK cenšas zaudējumus piedzīt divos veidos - no paša Lemberga tiesvedībā, kurā tagad tiek spriests par jurisdikciju, un no pieciem "ofšoriem", kuri regresa prasībā savukārt vērsušies pret Lembergu. Ar tiesas procesu saistīti cilvēki portālam "Delfi" skaidroja, ka šajā regresa prasībā pieļauts, ka Lembergs ne tikai bija saistīts ar atbildētājiem – "ofšoriem", kuros uzkrājās no LK saņemtā nauda, bet bija slēpts LK īpašnieks un pārvaldītājs.

""Latvijas Kuģniecība" nevēlas, lai Lemberga kungs izvairās no taisnīgas lietas izskatīšanas izmantojot tehnisku niansi – jautājumu par jurisdikciju," paudis LK valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids.

Jau ziņots, ka 12.jūlijā Anglijas Augstā tiesa nolēma, ka pērn aprīlī "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un 29 citu "Latvijas Kuģniecības" meitas sabiedrību celtā prasība pret Lembergu par it kā neizdevīgi slēgtajiem kuģu frakta līgumiem nav šīs tiesas jurisdikcijā. LK gan paziņoja, ka par šo tiesas lēmumu iesniegs apelācijas sūdzību.

2011.gada pavasarī Anglijas Augstā tiesa pieņēma lēmumu par iesaldēšanas rīkojumu pret Aivara Lemberga aktīviem, pamatojoties uz Latvijas kuģniecības 30 meitas sabiedrības celto prasību par it kā prettiesisko frakta līgumu slēgšanu. Anglijas tiesas pērn izdotais rīkojums zaudētu spēku, ja Lembergs sniegtu nodrošinājumu, iemaksātu tiesai 135 miljonus ASV dolāru vai sniegtu nodrošinājumu šādas summas apmērā citā veidā.

Anglijas un Velsas Augstākajā tiesā notiek tiesas process "Antonio Gramsci Shipping" un citas pret "Recoletos Ltd. un citiem", kurš plašākai Latvijas publikai kļuva zināms 2010.gada vasarā, kad no tā materiāliem noplūda liecības par to, kā Andris Šķēle un Aivars Lembergs savulaik "pie galda" vienojušies par "Latvijas kuģniecības" privatizāciju.

Anglijā notiekošā tiesvedība ir LK holdingu pārņēmušā "Vitol" tiesāšanos ar personām, kuras, viņuprāt, holdingu iztukšojušas, kā rezultātā "Vitol" savulaik investējis "tukšā čaulā". Lielbritānijā lieta bija ierosināta pēc LK meitasfirmu prasības pret ārzonu kompānijām, kas tiek vainotas nelikumīgā vairāk nekā 60 kuģu frakts darījumu noslēgšanā par mākslīgi zemām likmēm 2003.-2005.gadā, tādējādi nodarot LK zaudējumus 100 miljonu ASV dolāru (57 miljonu latu) apmērā. Vēlāk ar prasību vērsās arī pret Lembergu, uzskatot, ka viņš saistīts ar šo frakta līgumu slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!