Foto: LETA
Neatbilstoši zemas algas ir gandrīz visās Tieslietu ministrijas (TM) padotības iestādēs, ne tikai Valsts probācijas dienestā (VPD), kura darbinieki mazo algu dēļ draud ar protesta akcijām, un ministrija sola šo situāciju labot, portālam "Delfi" skaidroja tieslietu ministra Jāņa Bordāna pārstāve Līga Ādamsone.

Tieslietu ministrs uzskata, ka neatbilstoši zems atalgojums ir gandrīz visiem TM pakļautības iestāžu darbiniekiem, ne tikai VPD, "bet arī tiesu darbiniekiem, Ieslodzījumā vietu un Uzņēmumu reģistra darbiniekiem un citu iestāžu darbiniekiem".

Šī problēma ir apzināta, un ministrija kopā ar VPD vadītāju ir izstrādājuši plānu triju gadu laikā atjaunot VPD funkcijas tādas, kādas tās bija 2008. gadā, un līdz ar lielāku noslodzi palielināt atalgojumu. Krīzes gados VPD samazināts finansējums, un daudzi probācijas dienesta speciālisti strādā tikai četras dienas nedēļā, attiecīgi viņiem samazināta alga.

TM ir nosūtījusi sagatavotos priekšlikumus finanšu ministram Andrim Vilkam (V), valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (V), kā arī Valsts probācijas dienesta arodbiedrībai.

"Lai VPD speciālisti, kuru prasmju kopums veidojas ilgstošā pieredzes un apmācības procesā, spētu pilnvērtīgi veikt uzticēto darbu, ir svarīgi, lai darbinieku atalgojums būtu atbilstošs, lai tiktu pakāpeniski atjaunota pilna darba nedēļas slodze, kā arī darbiniekiem darba specifikas dēļ būtu pieejama veselības apdrošināšana," ir pārliecināts Bordāns. Viņš uzskata, ka ir nepieciešamas palielināt sabiedrības izpratni par Probācijas dienesta darba svarīgumu, bet problēmas nav jārisina "streiku formātā".

Bordāns jau pirms otrdien izskanējušās informācijas no Probācijas darbinieku arodbiedrības par streika rīkošanu bija ieplānojis tikšanos ar VPD vadītāju, lai iepazītos tuvāk ar dienesta darbu un pārrunātu samilzušos atalgojuma jautājumus.

Jau vēstīts, ka VPD darbinieku arodbiedrība plāno sūdzēties Satversmes tiesā un rīkot piketus, jo pretēji citām valsts iestādēm, dienesta budžeta situācija neuzlabojas, un taupības pasākumi plānoti vēl vairākus gadus. Dienestā strādājoši ir nemierā ar zemajām algām, piemaksu trūkumu, veselības apdrošināšanas neesamību un citām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!