Foto: F64

Sestdien, 21. aprīlī visā Latvijā notieka Lielā talka. Oficiāl talkas darbi visā valsts teritorijā notika vienlaicīgi - no plkst.9:00 līdz 15:00, taču daudzi darbus turpināja arī pēc 15:00. Tīrīšanai un labiekārtošanai reģistrētas bija 1490 vietas, kas ir par 153 vietām vairāk nekā pērn.

18:47 Noslēdzoties Lielajai talkai, organizatoru rīcībā ir informācija, ka vides sakopšanā piedalījies 210 000 talcinieki. Lielās talkas rīkotāji cer, ka tiks pārsniegts pērnā gada rekords, kad talkā piedalījās 190 tūkstoši cilvēku. Pēc organizatoru aplēsēm, šogad talkas dalībnieku skaits varētu aizsniegties līdz 230 tūkstošiem. Precīza informācija par to cik cilvēki piedalījušies Lielajā talkā varētu būt zināms pirmdien.

18:04 Lielajā talkā piedalījās arī mākslas un kultūras jomas pārstāvji. Aktieri pie Dailes teātra uzstādīja Dzelzīša soliņu un sakopa apkārtni.

17:44 Premjers Valdis Dombrovskis Lielajā talkā piedalījās kopā ar partijas "Vienotība" biedriem. Viņi uzkopa Pļavnieku mežu, kas ir Saharova un Ulbrokas krustojumā.

17:40 Kronvalda parkā aplūkojama pabeigtā plastmasas pudeļu korķīšu karte, ko veidoja nodibinājuma "Rīga 2014" pārstāvji. Tagad 54 kvadrātmetru lielajā kartē ar raibiem korķīšiem ir atzīmētas tās 90 pasaules valstis, kur iesaistījušās "talkošanas" kustībā, savukārt ar baltas krāsas korķīšiem atzīmētas tās valstis, kas vēl nepiedalās.

16:51 Lielajā talkā basketbola klubs "VEF Rīga" un "Binders" sestdien atjaunojuši un uzkopuši Grīziņkalna skeitparku.

16:27 Lucavsalā lielajā talkā atrasti karburators, platmasas eglīte, zeķes un automašīnu detaļas. Joprojām nesakopti paliek Lucavsalas dārziņi.

16:03 Jūrmalā Lielajā talkā sakopti Pirmā un Otrā pasaules kara brāļu kapi Slokā, kā arī terora upuru kapi. Talicnieki uzkopuši arī Kauguru mikrorajona iekšpagalmus.

Talkā kopā ar iedzīvotājiem piedalījās arī Jūrmalas vicemērs Larisa Loskutova, Pilsētas veselības biedrības valdes loceklis Jānis Kuzins, pašvaldību darbinieki u.c.

15:04 Rīgas Brīvostas pārvaldes komandā Lielajā talkā piedalījās 60 cilvēki. Īpašu prieku talciniekiem sagādājis 93 gadus vecs kungs, kas talciniekus iepriecināja ar mutes ermoņiku spēli. Pilnīgs jaunums bija Pasažieru vilciena un Rīgas brīvostas organizētā drezīna, kas devās no Bolderājas līdz Daugavgrīvai, sakopjot dzelzceļam pieguļošo teritoriju.

14:59 Kronvalda parkā top PET korķīšu karte

Lielās talkas ietvaros Rīgā, Kronvalda parkā nodibinājums Rīga|2014 veido pasaules karti no aptuveni 25 tūkstošiem PET pudeļu korķu. Karte būs 54 kvadrātmetrus liela un kļūs par vienu no lielākajām plastmasas korķu mozaīkām pasaulē. Karti visas dienas garumā Kronvalda parkā veido Rīga|2014 brīvprātīgie.

13:46 Aktīvākie talcinieki un apkārtnes sakopēji ir Zemgalē un Vidzemē, bet vismazāk talcinieku ir pulcējušies Kurzemē. Grobiņā priedēs atrod "Kamasūtru", bet jelgavniekiem palīdz Latvijas Basketbola savienības sportisti.

13:32 Foto – Maskavas ielas iedzīvotāji uzkopj iekšpagalmus

13:19 Foto – talka un gaisa balons Mārupē

12:55 Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Lielās Talkas lieldraugs, "Skonto Būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis Lielās talkas laikā nostiprināja kāpu zonu Gausajā jūdzē.

12:13 Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina Lielās talkas laikā iedzīvotājus būt uzmanīgiem uzkopjot apkārtni un, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt, bet informēt atbildīgās iestādes

11:55 Sestdien Mežaparkā notika viena no lielākajām talkām – tajā piedalījās ap 700 cilvēkiem – arodbiedrības LABA biedri, Rīgas domes deputāti, apvienības "Saskaņas centrs" un topošās partijas "Gods kalpot Rīgai!" biedri. Mežaparkā strādāja arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Viņš sakopa jaunā volejbola laukuma teritoriju.

11:49 Atkritumu poligons "Daibe" sestdien strādā kā darba dienā.

10:17 Pirmie talcinieki – Teikas vidusskolas jaunieši

Lielākā daļa iedzīvotāju talku sāka plkst. 10:00, taču vieni no pirmajiem talkotājiem sāka darbu jau neilgi pirms deviņiem. Tie ir Rīgas Teikas vidusskolas jaunieši kopā ar vides un atkritumu apsaimniekotāju "L&T" komandu.

Lielās talkas dienā būs saulains un silts – laika prognoze.

Visi strādāt gribētāji talkas vietas var atrast Lielās talkas mājas lapā www.talkas.lv īpaši veidotā kartē - sadaļā "Talkas vietas", kā arī dodoties uz m.1188.lv/talka mājas lapu, kurā automātiski tiks noteikts jūsu atrašanās punkts un piedāvāta tuvākā reģistrētā talkošanas vieta. Katrā talkas vietā ir savs koordinators, kurš saviem talciniekiem sestdienas rītā izsniegs bezmaksas atkritumu maisus. Atgādinām, ka maisi šogad ir dzeltenā krāsā un tie nekur citur kā talku norises vietās nebūs pieejami. Par darba cimdiem jāparūpējas pašiem talciniekiem.

Lielā talkas patrons ir Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš visiem talciniekiem novēlēja strādātprieku un patiesu vēlmi padarīt Latviju skaistāku un tīrāku, vienlaikus uzsverot, ka savu zemi, māju un īpašumu ir goda lieta kopt un turēt tīru ik dienu. Pats prezidents Lielās talkas dienā kopā ar Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem, no kārkliem veidos aizsargsienas Gausajā jūdzē Kurzemes jūrmalā.

Lielā Talka Latvijā notiek kopš 2008.gada, kad tā sākās kā organizācijas "Pēdas" iniciatīva ar aicinājumu sakopt dzimteni pirms tās 90 gadu neatkarības atzīmēšanas svētkiem. Ar katru gadu interese par šo akciju aizvien pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!