Foto: LETA

Par jaunās Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāju ceturtdien padomes sēdē ievēlēts "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītājs Ainārs Dimants, bet par viņa vietnieci – "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktore Aija Duļevska-Cālīte.

Abos balsojumos panākta vienprātība, visiem pieciem padomes locekļiem balsojot par Dimanta un Duļevskas – Cālītes ievēlēšanu NEPLP vadībā.

Dimants pēc ievēlēšanas NEPLP šefa vadītāja amatā žurnālistiem uzsvēra, ka galvenais uzdevums bija panākt vadības ievēlēšanu pēc "konsensuss" principa. Viņš pats sevi NEPLP priekšsēža amatam neizvirzīja, bet to izdarīja citi padomes locekļi.

Iepriekš gan bija izskanējis, ka ticamākais NEPLP šefa kandidāts ir filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītājs Gints Grūbe, taču viņš ceturtdien žurnālistiem norādīja, ka vēl pirms ievēlēšanas padomē publiski minējis, ka uzskata Dimantu par vienu no labākajiem potenciālajiem NEPLP vadītājiem, jo viņam ir gan mediju, gan akadēmiskā pieredze.

Savukārt Dimants pauda cerību, ka Grūbem "būs svarīga pozīcija" saistībā ar sabiedriskajiem medijiem un jaunveidojamo apvienoto sabiedrisko mediju.

Arī NEPLP loceklis Ivars Zviedrs pauda pārliecību, ka Grūbem būtu svarīgi fokusēt uzmanību uz sabiedriskajiem medijiem, savukārt priekšsēdētājam jākoncentrējas arī uz daudzām citām lietām. Noprotams, ka šis bija viens no iemesliem, kāpēc padomē Gūbes kandidatūra nevarētu gūt vienprātīgu atbalstu.

Padomes locekļi pastāstīja, ka tuvākā mēneša laikā plāno tikties ar dažādām nozares asociācijām un medijiem, aprunājoties ne tikai ar vadību, bet arī apmeklēt sabiedriskos medijus. Tāpat NEPLP tiksies ar dažādām valsts institūcijām, piemērām padome trešdien jau viesojās Nacionālajā drošības komisijās.

Padome uzskata, ka, uzsākot darbu, svarīgi uzklausīt, kādas ir nozares vajadzības un ko nozares pārstāvji sagaida no jaunievēlētās padomes darbības. Pēc šīm sanāksmēm Padome piedāvās kopīgu rīcības plānu tālākajai darbībai. Grūbe pieļāva, ka pēc mēneša, uzklausot visus "problēmu aspektus, ko no mums sagaida", tiks sadalītas padomes locekļu atbildību jomas.

Dimants pastāstīja, ka viens no pirmajiem darbiem būtu ierosinājums izmaiņām likumā par NEPLP sadaļā par padomes funkcijām. Dimants norādīja, ka NEPLP atbild par mediju politikas veidošanu, tomēr izpildvarā nav nevienas par medijiem atbildīgas institūcijas. Dimants uzskata, ka ar to varētu nodarboties "Kultūras un mediju ministrija", jo , piemēram Austrijā esot līdzīga institūcija. Dimants arī norādīja, ka šobrīd var rasties "vismaz šķietams" interešu konflikts, jo no vienas puses NEPLP ir sabiedrisko mediju kapitāldaļu turētāja, bet no otrās - tai ir regulatora funkcijas, piemēram , piešķirot licences komerciālajiem medijiem. Dimants uzskata, ka šī situācija būtu jānovērš.

Dimants arī norādīja, ka jaunajai padomei "nāksies būt arī stingrākai", jo likumā diezgan stingri norādīts, ka pēc trešā brīdinājuma medijam var anulēt licenci, savukārt "likuma prasību ievērošana līdz šim bija vājais punkts", piebilda Duļevska - Cālīte.

Kā piemēru NEPLP minēja valodas un reklāmas normu pārkāpumus. Dimants piebilda, ka pat viņu bērni pamana – televīzijās reklāmās skan skaļāk nekā pārējie raidījumi, kas ir pretrunā ar likumu.

Dimants arī norādīja, ka padomē ir pieci locekļi un desmit darbinieki, tāpēc būtu jādomā arī par padomes kapacitātes stiprināšanu, jo par mediju monitoringu ir atbildīgi divi darbinieki, tāpēc pilnvērtīgi uzraudzīt visus medijus nav iespējams.

Dimants arī pieminēja Zviedrijas mediju koncernu MTG vēlmi pārņemt LNT grupu, ko šobrīd vērtē Konkurences padomē. Jaunais NEPLP vadītājs norādīja, ka "KP vajadzētu prasīt mums atzinumu – ceram, ka viņi mūs uzrunās, ja nē, uzrunāsim viņus paši".

Savukārt Grūbe norādīja, ka padome konceptuāli atbalsta maksas politiskās aģitācijas aizliegumu elektroniskajos medijos, kas šobrīd iesniegts Saeimā, un tuvākajā laikā NEPLP rīkos diskusiju, lai izvērtētu visus šīs ieceres aspektus.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā ceturtdienā apstiprināja jauno NEPLP sastāvu. Deputāti piecos vakantajos NEPLP amatos apstiprināja piecus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izvirzītos kandidātus - Grūbi, Dimantu, Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Līdzšinēja NEPLP tika ievēlēta 2007.gadā. Padomi vadīja Ābrams Kleckins, tajā darbojās Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!