Foto: F64
Piespiedu darbos pērn visā Latvijā nodarbinātas 6262 personas, kuras kopumā nostrādājušas 307 905 darba stundas. Rēķinot pēc minimālās darba stundas likmes, tas darba devējiem ļāvis ietaupīt vismaz 333 461 latu, informēja Valsts probācijas dienestā (VPD).

Visvairāk jeb 30% gadījumu 2011.gadā piespiedu darbi piemēroti par zādzībām, krāpšanām un piesavināšanos nelielā apmērā, 21% gadījumu - par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, bet 7% - par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un realizēšanu nelielā apmērā un narkotisko un psihotropo vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma.

Ņemot vērā to, ka piespiedu darba jomā 2011.gadā mērķis bija paplašināt sociāli līdzatbildīgu darba devēju loku un veicamos darbus izraudzīties atbilstoši probācijas klientu izglītībai, profesijai, prasmēm un iemaņām, kā darba devējas aktīvāk tika piesaistītas nevalstiskās organizācijas (NVO).

Pagājušajā gadā tika noslēgti 57 jauni līgumi ar NVO par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā, savukārt patlaban kopumā ir noslēgts vairāk nekā 1000 līgumu par probācijas klientu nodarbināšanu piespiedu darbā, liecina VPD apkopotie dati.

Personas, kurām piemērots piespiedu darbs, nodarbina VPD, valsts vai pašvaldību iestādes, kapitālsabiedrības, aģentūras, kā arī biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, ar kurām VPD ir noslēdzis līgumu par probācijas klientu nodarbināšanu.

Kritēriji, saskaņā ar kuriem VPD izvēlas konkrētu darba devēju, ir pašvaldībām nepieciešamie prioritārie darbi, probācijas klienta sodāmība, nodarbinātība, izglītība, prasmes, veselības stāvoklis un vecums. Izvēloties darba devēju un uzraugot tam veicamo darbu, VPD katrā gadījumā individuāli izvērtē noteiktos kritērijus, kā arī to, kā tiks nodrošināta piespiedu darba izpildes kontrole un kādu ieguldījumu probācijas klients var dot, veicot konkrēto piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!