Foto: LETA

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktorei Baibai Rozentālei ir slimības lapa, tāpēc viņa nav bijusi klāt LIC darbinieku un amatpersonu sarunās par centra reorganizāciju.

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" pirmdien sacīja, ka Rozentāle slimo pēc paziņojumiem par LIC reorganizāciju.

"Latvijā tā gadās, ka tad, kad notiek tādas jūtīgas darbības, arī Rozentāles kundze slimo. [Viņa slimo] kopš mēs paziņojām par reorganizāciju," sacīja Circene.

Ministre noliedza, ka iecere reorganizēt LIC būtu politiska izrēķināšanās un atzina, ka Rozentāle ir augsta līmeņa organizatore un viņa šajā sistēmā varēs turpināt strādāt. "Viņai noteikti ir vieta, lai strādātu veselības aprūpes nozarē," apliecināja Circene.

LIC tikšot reorganizēts un šī iecere netiks atlikta. "Mēs jau varam pārlikt grafiku, bet, ja mums ir iespēja dabūt miljonu vai divus miljonus latu klāt pie finansējuma pacientiem, sabiedrības interesēs ir to nevilkt garumā," uzskata Circene.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi rīkojuma projektu, kas paredz līdz 2012.gada 1.aprīlim reorganizēt LIC, nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, bet valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā – jaunai veselības ministra padotībā esošai tiešās pārvaldes iestādei – Slimību profilakses un kontroles centram.

Circene LIC apmeklēja un ar darbiniekiem tikās 1.februārī.

LIC direktores vietniece Jeļena Storoženko žurnālistiem norādīja, ka infektoloģijas centra kolektīvā par gaidāmo reorganizāciju valda bažas, un aicināja izvērtēt reorganizācijas lietderību. "Kolektīvs ir uztraukts, un tas daļēji ir uztraukums arī pacientu dēļ. Mēs katru dienu saņemam signālus no pacientiem – kas tagad būs, visi ir uztraukušos," situāciju raksturoja Storoženko.

LIC kolektīvs neredz skaidrus argumentus reorganizācijai. "Pagaidām reorganizācijai nav aprēķināti ekonomiskie ieguvumi, nav saprotams arī, kāpēc tik steidzīgi jārisina šis jautājums. LIC ir novērtēts ļoti augstu un pilda savas funkcijas, tādēļ zināmā mērā kolektīvā valda diskomforts. Nevajag tagad steigties, nevajag kaut ko apdraudēt, kas ļoti labi funkcionē," viņa uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!