Foto: DELFI
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdienas rītā nolēma virzīt apstiprināšanai Saeimā piecus no otrajā kārtā iekļuvušajiem 15 nākamās Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amatu kandidātiem, portāls "Delfi" uzzināja komisijā.

Deputāti apstiprināšanai piecos vakantajos NEPLP amatos virzīs filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Par visiem pieciem kandidātiem balsoja 7 no 11 komisijas deputātiem.

Pēc komisijas lēmuma tagadējā NEPLP locekle Dace Buceniece nosūtīja komisijas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) atsaukumu piekrišanai kandidēt uz NEPLP locekļa amatu. Buceniece to pamatoja ar, viņasprāt, pieļautajiem Saeimas kārtības ruļļa un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumiem kandidātu izvirzīšanas procedūrā. Par šādu savu rīcību gadījumā, ja komisija nevirzīs visus Saeimā pieteiktos kandidātus vai neatcels visu NEPLP līdzšinējo kandidātu atlases procedūru, Buceniece paziņoja jau trešdien.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pagājušajā nedēļa vēl neizšķīrās par NEPLP locekļu kandidātiem, kurus virzīs apstiprināšanai Saeimā, taču atstāja spēkā lēmumu piedāvāt parlamentam tikai piecas kandidatūras, un deputātu teiktais liecināja, ka pašreizējiem NEPLP locekļiem izredžu atkārtoti nonākt padomē faktiski nav.

Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka koalīcija apstiprināšanai Saeimā varētu virzīt filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmuma uz otro padomes locekļu amata kandidātu izvērtēšanas kārtu tika izvēlēti 17 kandidāti.

Bez minētajiem pieciem kandidātiem otrajā kārtā iekļuva arī Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins, LU Sociālo zinātņu fakultātes lektors Rolands Tjarve, Eiropas Padomes Mediju un jauno saziņu pakalpojumu saskaņošanas komitejas priekšsēdētājs un kultūras ministres ārštata padomnieks Andris Mellakauls, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras profesors Pēteris Krilovs, starptautisku projektu vadītāja un konsultante Rita Našeniece, žurnāla "Ir.lv" žurnāliste Anita Brauna, Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muula, Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Strenga, NEPLP pašreizējā priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, pašreizējais NEPLP loceklis Sergejs Kārītis un NEPLP jurists Andris Ķēniņš.

Tiesa, Brauna un Krilovs savas kandidatūras jau ir atsaukuši.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!