Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien vēl neizšķīrās par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu kandidātiem, kurus virzīs apstiprināšanai Saeimā, taču atstāja spēkā lēmumu piedāvāt parlamentam tikai piecas kandidatūras, un deputātu teiktais liecināja, ka pašreizējiem NEPLP locekļiem izredžu atkārtoti nonākt padomē faktiski nav.

Komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (VL-TBLLNK) otrdien rosināja komisijas sēdē katram deputātam izteikties par katru no 15 otrajā kārtā palikušajiem kandidātiem. Tas gan izraisīja opozīcijas pārstāvju iebildumus. Piemēram, Boriss Cilevicš (SC) sacīja, ka laba prakse būtu runāt tikai par tiem kandidātiem, kurus patiešām plānots virzīt, bet, tā kā koalīcija jau esot izlēmusi par pieciem kandidātiem, iztirzāt katru neesot jēgas.  

Savukārt Jānis Urbanocvčs (SC) piedāvāja apspriest tikai piecus kandidātus, par kuriem pirmdien vienojusies koalīcijas padome. Koalīcijas deputāti viņam iebilda, ka viņiem pašiem prātā ir vairāk nekā pieci atbalstāmie kandidāti, tāpēc viņiem būtu svarīgi uzzināt kolēģu viedokļus.

Opozīcijas pārstāvji arī rosināja pārbalsot lēmumu virzīt apstiprināšanai Saeima tikai piecus kandidātus, sakot, ka visi 15 šobrīd "maratonu izturējušie" kandidāti ir pelnījuši, lai par viņiem debatētu Saeimā. Ar visām pozīcijas balsīm "pret" un visām opozīcijas balsīm "par" šis ierosinājums neguva atbalstu.

Komisija tomēr vienojās, ka katrs deputāts rindas kārtībā varēs izteikties par tiem kandidātiem, par kuriem vēlas. Opozīcijas pārstāvji savās runās atkārtoja, ka, viņuprāt, apstiprināšanai Saeimā būtu virzāmi visi 15 kandidāti, ļaujot visai Saeimai izvēlēties piecus padomes locekļus.

Koalīcijas deputātu runas liecināja, ka tagadējiem NEPLP locekļiem Dacei Buceniecei un Sergejam Karītim atbalsta neesot. Koalīcijas deputāti kā atbalstāmo kandidātu vārdus atkārtoti nosauca Aināru Dimantu, Aiju Duļevsku, Gintu Grūbi, Daini Mjartānu, Ilmāru Muulu, Ivaru Zviedru un Ritu Našenieci.

Tāpat komisija debatēja, kāpēc koalīcijas padome nolēma balsojumu par NEPLP locekļu kandidātiem pārcelt uz 2.februāri, nevis balsot 26.februārī, kā bija paredzēts iepriekš.   

Cilevičs pauda bažas, ka tagadējās padomes pilnvaras beidzas 1.februārī, tāpēc vienu dienu valsts paliks bez mediju kontrolējošās institūcijas. Viņa ieskatā, balsojums pārcelts koalīcijas iekšējo nesaskaņu un nepārliecinātības  dēļ par aizklāta balsojuma iznākumu. Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi, kas paredz atklātus balsojumus par amatpersonām, stāsies spēkā 1.februāri, līdz ar to janvāra beigās šis balsojums vēl būtu sabiedrībai slēpts.

Gala lēmumu par Saeimas balsojuma datumu komisijas nolēma pieņemt kādā no tuvākajām sēdēm, savukārt komisijas balsojums par kandidātiem notiks nākamnedēļ.

Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka koalīcija apstiprināšanai Saeimā varētu virzīt filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, "Turības" Komunikācijas zinātņu katedras vadītāju Aināru Dimantu, "Latvijas Vēstneša" portāla nozares redaktori Aiju Duļevsku-Cālīti, SIA "Vesta LK" mārketinga un sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Daini Mjartānu un Anša Epnera filmu studijas "AVE" producentu, operatoru un režisoru Ivaru Zviedri.

Pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmuma uz otro padomes locekļu amata kandidātu izvērtēšanas kārtu tika izvēlēti 17 kandidāti.

Bez minētajiem pieciem kandidātiem otrajā kārtā iekļuva arī Latvijas Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins, LU Sociālo zinātņu fakultātes lektors Rolands Tjarve, Eiropas Padomes Mediju un jauno saziņu pakalpojumu saskaņošanas komitejas priekšsēdētājs un kultūras ministres ārštata padomnieks Andris Mellakauls, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras profesors Pēteris Krilovs, starptautisku projektu vadītāja un konsultante Rita Našeniece, žurnāla "Ir.lv" žurnāliste Anita Brauna, Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muula, Latvijas Televīzijas žurnāliste Ilze Strenga, NEPLP pašreizējā priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, pašreizējais NEPLP loceklis Sergejs Kārītis un NEPLP jurists Andris Ķēniņš.

Tiesa, Brauna un Krilovs savas kandidatūras jau ir atsaukuši.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!