Foto: DELFI
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedri uzskata, ka, izvēloties jauno Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sastāvu ir svarīgi ne tikai ienest jaunas vēsmas padomes darbībā, bet arī saglabāt zināmu pēctecību.

"Visā pasaulē stratēģiski svarīgās institūcijās, piemēram, konstitucionālajās tiesās u.c. nekad visiem locekļiem vienlaikus nebeidzas darbības termiņš, bet nomaiņa notiek pakāpeniski," norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK uztrauc, ka, pārvēlot NEPLP, ja tiks izraudzīti tikai iepriekš tajā nedarbojošies pārstāvji, padome faktiski sāks darbu no nulles un, kamēr apgūs iemaņas, var paiet vairāki mēneši un pat pusgads, līdz ar to NEPLP darbs faktiski būtu paralizēts.

"Ir ļoti svarīgi ienest jaunas vēsmas NEPLP darbībā un tās sastāvu ir nepieciešams atsvaidzināt, tomēr nevar teikt, ka iepriekšējā padome visu darījusi tikai nepareizi. Pozitīvās lietas būtu ļoti vēlami pārmantot arī jaunajam NEPLP sastāvam," uzsver Endziņš.

LTRK atbalsta pašreizējās NEPLP priekšsēdētāja vietnieces Daces Bucenieces kandidatūru. Pārējo NEPLP locekļu izvēlē LTRK aicina definēt konkrētus kritērijus, pēc kuriem izraudzīties kandidātus, nevis vērtēšanu veikt pēc personālijām.

Jau vēstīts, ka esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda. Padomei drīz beidzas pilnvaras un pašlaik notiek padomes potenciālo locekļu izvērtēšana.

Sākotnēji uz piecām NEPLP vietām bija pieteikts 41 kandidāts, atlases otrajai kārtai Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija izvirzīja 17 kandidātus, lai gan sākumā vienojās virzīt 15 pretendentus, taču trīs kandidāti saņēma vienādu balsu skaitu. Vēlāk režisors Pēteris Krilovs atsauca savu kandidatūru.

Uz amatu NEPLP pretendē Māra Eglīte, Aleksandrs Mirlins, Rolands Tjarve, Ivars Zviedris, Andris Mellakauls, Ainārs Dimants, Aija Dulevska–Cālīte, Gints Grūbe, Dainis Mjartāns, Rita Našeniece, Anita Brauna, Ilmārs Muula, Ilze Strenga, Dace Buceniece, Sergejs Kārītis un Andris Ķēniņš.

NEPLP locekļus amatā apstiprina uz pieciem gadiem.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!