Foto: PantherMedia/Scanpix
LU Sociālo zinātņu fakultāte (SZF), portāls "Politika. lv" un Latvijas Raidorganizāciju asociācija otrdien rīko publiskās debates Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kandidātiem, uz kurām ir uzaicināti 17 pretendenti, kuri pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas lēmuma tika izvirzīti uz otro padomes locekļu amata kandidātu izvērtēšanas kārtu.

Debatēs piedalīsies Māra Eglīte, Aleksandrs Mirlins, Rolands Tjarve, Ivars Zviedris, Andris Mellakauls, Ainārs Dimants, Aija Dulevska–Cālīte, Gints Grūbe, Pēteris Krilovs, Dainis Mjartāns, Rita Našeniece, Anita Brauna, Ilmārs Muula, Ilze Strenga, Dace Buceniece, Sergejs Kārītis un Andris Ķēniņš.

Debates notiks plkst. 13.00 SZF (Lomonosova ielā 1a) Berlina auditorijā (1. stāvā)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien paredzējusi doties izbraukuma sēdē uz LU Sociālo zinātņu fakultāti, lai aktīvi piedalītos debatēs.

Kandidāti apspriedīs, kādas izmaiņas Latvijas elektroniskos medijus ir skārušas globalizācijas un digitalizācijas iespaidā, Latvijas elektronisko mediju ilgtermiņa attīstību, sabiedrisko mediju attīstības koncepciju un elektronisko mediju ietekmi uz kopējo mediju tirgu.

SZF Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja, profesore Inta Brikše norāda, ka plašais pretendentu loks ir labs sasniegums, jo ir mainīta iepriekšējo gadu situācija, kad kandidātu ieteikšanā sabiedrībai nebija nekādas ietekmes. "Tagad ir nākamais solis – dot iespēju sabiedrībai iepazīties ar kandidātiem un novērtēt viņu piedāvājumu, lai kritiski varētu sekot līdzi Saeimas deputātu lēmumiem," skaidro Brikše.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien uz nākamo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlases kārtu izvirzīja 17 kandidātus, lai gan sēdēs sākumā vienojās virzīt 15 pretendentus, taču trīs kandidāti saņēma vienādu balsu skaitu.

Sēdes sākumā komisija vienojās tālāk virzīt 15 visvairāk balsu saņēmušos kandidātus, tomēr vairāk nekā pusi deputātu balsu saņēma tikai 14 kandidāti, bet trijiem kandidātiem bija vienāds balsu skaits, tāpēc komisija nolēma virzīt otrajai kārtai arī viņus.

Ar "papildu kvotu" tālāk tika visi ar pašreizējo NEPLP saistītie kandidāti – padomes locekļi Dace Buceniece un Sergejs Kārītis un padomes jurists Andris Ķēniņš, kuri katrs saņēma četras no 11 deputātu balsīm.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!