Foto: DELFI
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien uz nākamo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlases kārtu izvirzīja 17 kandidātus, lai gan sēdēs sākumā vienojās virzīt 15 pretendentus, taču trīs kandidāti saņēma vienādu balsu skaitu.

Sēdes sākumā komisija vienojās tālāk virzīt 15 visvairāk balsu saņēmušos kandidātus, tomēr vairāk nekā pusi deputātu balsu saņēma tikai 14 kandidāti, bet trijiem kandidātiem bija vienāds balsu skaits, tāpēc komisija nolēma virzīt otrajai kārtai arī viņus.

Ar "papildu kvotu" tālāk tika visi ar pašreizējo NEPLP saistītie kandidāti – padomes locekļi Dace Buceniece un Sergejs Kārītis un padomes jurists Andris Ķēniņš, kuri katrs saņēma 4 no 11 deputātu balsīm. Balsošanas protokoli liecina, ka ar tagadējo padomi saistītos kandidātus atbalstīja visi četri opozīcijas pārstāvji komisijā – "Saskaņas centra" deputāti Jānis Urbanovičs, Boriss Cilevičs un Vladimirs Nikonovs un Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis Augusts Brigmanis.

Visi 11 deputāti atbalstīja Māru Eglīti un Aleksandru Mirlinu, 10 deputātu atbalstu saņēma Rolands Tjarve, astoņi deputāti atbalstīja Ivaru Zviedri un bijušo Nacionālās radio un televīzijas padomes locekli Andri Mellakaulu.

Ainārs Dimnats, Aija Duļevska- Cālīte, Gints Grūbe, Pēteris Krilovs, Dainis Mjartāns un Rita Našeniece saņēma 7 deputātu atbalstu, bet seši deputāti atbalstīja Anitu Braunu, Ilmāru Muulu un Ilzi Strengu.

Oficiāli nākamā kandidātu vērtēšanas kārta notiks nākamā gada sākumā, kad kandidāti piedalīsies debatēs Saeimā, tomēr arī pirms tam komisijas locekļi apmeklēs kandidātu debates, pirmās no kurām gaidāmas jau otrdien Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē.

Jau vēstīts, ka uz piecām NEPLP vietām pieteikts 41 kandidāts. NEPLP locekļus amatā apstiprina uz pieciem gadiem.

Uz jauno NEPLP bija pieteikti šādi kandidāti - Dace Buceniece, Rolands Tjarve, Edvīns Inkēns, Viola Lāzo, Renārs Neimanis, Egils Zariņš, Kristians Rozenvalds, Ilmārs Muuls, Gints Grūbe, Anita Brauna, Ilze Straustiņa, Diāna Bērza, Māris Bērziņš, Māra Eglīte, Dārija Juškeviča, Aija Dulevska, Pēteris Krilovs, Eva Mārtuža, Arturs Vaiders, Sergejs Kārītis, Edgars Kramiņš, Daina Markova, Andris Mellakauls, Andrejs Mūrnieks, Jānis Porietis, Jānis Rušenieks, Ilze Strenga, Ligita Azovska, Ainārs Dimants, Andrejs Dzedonis, Modris Ozoliņš, Austris Grasis, Andris Ķēniņš, Jurijs Kušpelo, Aleksandrs Mirļins, Dainis Mjartāns, Anna Rancāne, Rita Našeniece, Imants Frederiks Ozols, Gatis Strads, Ivars Zviedris.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!