Foto: Saeimas administrācija
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirmdien izraudzīsies apmēram desmit no 41 kandidāta uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jauno sastāvu, kuru izjautāšanu turpinās otrajā kārtā.

Komisija par šo jautājumu lems pirmdien plkst.10, apstiprināja komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Sēdē deputāti kandidātus otrajai kārtai izraudzīsies pēc viņu sniegtās vīzijas par NEPLP darbu turpmākajiem pieciem gadiem. Mūrniece pieļauj, ka balsojumam uz Saeimu kandidātus virzīs janvāra beigās.

Deputāti ir kritizēti par kritēriju neesamību kandidātu atlasei.

Trīs augstskolu mācībspēki pat vērsušies pie Valsts prezidenta un Saeimas spīkeres, aicinot amatpersonas šim procesam pievērst īpašu uzmanību.

Bet Sabiedriski konsultatīvās padomes (SKP) vadītāja Rasma Pīpiķe kā nožēlojamu vērtēja veidu, kā tiek izraudzīti kandidāti darbam NEPLP, ja patiesībai atbilst "pietiek.com" publikācija.

"Ja tā [publikācija] ir taisnība, tad politiķu kritika par iepriekšējās NEPLP politisko angažētību parāda to, ka nekas nav mainījies. Un tas ir nožēlojami," komentēja Pīpiķe.

Portāla publicētajā sarakstē redzams, kā aizkulisēs notikusi kandidātu izraudzīšanās, kuri būtu virzāmi tālāk.

"Šobrīd ir sajūta, ka komisija jau zina, ko vēlas padomē redzēt, bet liekas, ka pietrūkst balsu. Tas, ko mēs varam darīt, ir vērst uzmanību, ka bez jebkādas noteiktas kārtības, kā veikt atlasi, šis process ir nepieņemams," sacīja Pīpiķe, uzsverot, ka sagaida, ka pirmdienas sēdē komisija nāks klajā ar kritērijiem.

SKP izveidota pie NEPLP, lai ietekmētu sabiedriskā pasūtīja izveidi Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai un tajā apvienojušies vairāki desmiti nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Jau vēstīts, ka uz piecām NEPLP vietām pieteikts 41 kandidāts. NEPLP locekļus amatā apstiprina uz pieciem gadiem.

Uz jauno NEPLP pieteikti šādi kandidāti - Dace Buceniece, Rolands Tjarve, Edvīns Inkēns, Viola Lāzo, Renārs Neimanis, Egils Zariņš, Kristians Rozenvalds, Ilmārs Muuls, Gints Grūbe, Anita Brauna, Ilze Straustiņa, Diāna Bērza, Māris Bērziņš, Māra Eglīte, Dārija Juškeviča, Aija Dulevska, Pēteris Krilovs, Eva Mārtuža, Arturs Vaiders, Sergejs Kārītis, Edgars Kramiņš, Daina Markova, Andris Mellakauls, Andrejs Mūrnieks, Jānis Porietis, Jānis Rušenieks, Ilze Strenga, Ligita Azovska, Ainārs Dimants, Andrejs Dzedonis, Modris Ozoliņš, Austris Grasis, Andris Ķēniņš, Jurijs Kušpelo, Aleksandrs Mirļins, Dainis Mjartāns, Anna Rancāne, Rita Našeniece, Imants Frederiks Ozols, Gatis Strads, Ivars Zviedris.

Ziņots arī, ka otrdien, 20.decembrī, ar otrās kārtas kandidātiem Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē notiks diskusija, kuru vadīs žurnālists Arnis Krauze.

Nolikums paredz, ka kandidātiem uz NEPLP ir jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un labai reputācijai.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomi vada Ābrams Kleckins, tajā darbojas Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!