Foto: AFI
Ne visi 13.janvāra grautiņa dalībnieki, kas nonāca policijas redzeslokā, stājušies tiesas priekšā - gandrīz trīs gadus pēc grautiņa četri cilvēki joprojām atrodas meklēšanā, tajā skaitā gaišmatainā jauniete, kura televīzijas kameru priekšā meta bruģakmeni policijas automašīnai, svētdien ziņo telekompānijas LNT raidījums "Top 10".

LNT "Top 10" neoficiāli zināms, ka meklētā persona esot Ieva L., un viņa patlaban atrodoties Īrijā. Prokuratūra šādu informāciju ne apstiprina, ne noliedz, taču no neoficiālām sarunām raidījums nopratis, ka policija pēc būtības visus resursus ir izsmēlusi - izmeklētāji no savas puses esot izdarījuši visu maksimālo, bet tiesa atteikusi izdot Ievas aresta orderi, uzskatot, ka smags noziegums nav pastrādāts, līdz ar to viss nobremzējies.

Prokuratūra gan noraidījusi iespēju, ka kādu varētu pasargāt vai aizsargāt, norādot, ka jaunietes personība ir noskaidrota. "Šis nav ārkārtas gadījums un personas mēdz izvairīties no izmeklēšanas, šis ir tas gadījums, kad persona izvairās. Kriminālprocess ir apturēts, bet tas nenozīmē, ka lieta ir izbeigta, pirmstiesas izmeklēšana turpinās," raidījumam skaidrojusi Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis negribēšanu un motivācijas trūkumu kategoriski noraida. Viņš norādījis, ka ir tieši pretēji - likumsargiem atrast jaunieti bijusi goda lieta, jo viņa bruģakmeni metusi tieši policijas automašīnas virzienā – tātad kārtībniekus aizskārusi personīgi. "Masu nekārtībās viņa bija aktīva, nonāca mūsu redzeslokā. Loģiski, viņas personība tika noskaidrota, mēs konstatējām, ka ir izbraukusi no valsts, un pašreiz mēs risinām jautājumu par starptautiskās meklēšanas izsludināšanu un attiecīgi Eiropas ordera saņemšanu un tādā veidā nogādāt Latvijā iztiesāšanai," uzsver Ķuzis.
Jau ziņots, ka tiesas process pret 13.janvāra grautiņu dalībniekiem sākās 15.janvārī, taču tika atlikts līdz janvārim.
Lietā kopumā apsūdzēti 68 cilvēki - Andris Maziks, Gunārs Klīmanis, Edgars Markots, Ansis Ataols Bērziņš, Jānis Vanags, Rolands Siliņš, Romāns Raimers, Žamšids Turdibajevs, Lauris Krasņikovs, Ingus Zaharčenoks, Lauris Tijons, Jānis Tijons, Juris Kļova, Ivo Romanovskis, Raimonds Romanovskis, Arturs Einemanis, Aleksejs Petrovs, Sergejs Oļševskis, Jānis Vīnavs, Vadims Gorbatjuks, Edgars Gorbaņs, Aleksejs Arhipovs, Endijs Šulmeisters, Ronalds Podziņš, Sergejs Vasiļausks, Benedikts Valatkaitis, Vilnis Rozenbergs, Zigmunds Lācis, Ivars Jumītis, Kaspars Ješkins, Andris Grauss, Teimurs Mansimovs, Pāvels Maksimenko, Jānis Zommers, Ingars Stepanovičs, Jevgēnijs Seja, Māris Grope, Raimonds Krūze, Klāvs Korņejevs, Edgars Vaivods, Silvesters Audris, Aigars Petkēvics, Jānis Nabokins, Artūrs Stilve, Oļegs Smirnovs, Aleksejs Borisenkovs, Edgars Vendlands, Raimonds Spruģēvics, Vjačeslavs Koruškins, Roberts Bogdāns, Oļegs Smirnovs, Deivids Savičs, Juris Marnavskis, Edgars Bogdanovs, Oļegs Moškovcevs, Vasilijs Ļebedevs, Eduards Smoļaks, Kārlis Cunskis, Ivars Saksons, Jurijs Sibikins, Andrejs Stepaņiščevs, Eduards Pūce, Artūrs Trumsiņš, Ruslans Ivanovs, Oskars Bergmanis, Mārtiņš Šķēle, Viktors Vasiļjevs un Aivars Zeltiņš. Viņi apsūdzēti par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai vardarbību pret personu, vai pretošanos varas pārstāvjiem.

Nesen prokuratūra arī nodevusi Rīgas apgabaltiesai vēl divus vīriešus, kuri apsūdzēti par piedalīšanos 13.janvāra Vecrīgas grautiņos. Tiesai tagad būs jālemj, vai šo divu vīriešu lietas pievienot iepriekš tiesai nodotajai lietai, kurā apsūdzēti jau pieminētie 68 vīrieši. Pret šiem diviem apsūdzētajiem kriminālprocess bija izdalīts, jo viņi izvairījās no izmeklēšanas.

Apsūdzētajiem draud brīvības atņemšana no trim līdz 12 gadiem.

Pret diviem vīriešiem tiesai jau agrāk nodota krimināllieta medicīnisku piespiedu līdzekļu noteikšanai.

Lietā sākotnēji konstatēti zaudējumi aptuveni 140 tūkstošu latu apmērā plus vēl 32 tūkstoši latu morālās kompensācijas, taču pašlaik pieteiktās kompensācijas summa laika gaitā mainījusies, jo vairāki cietušie ir atteikušies uzturēt pieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!