Foto: F64
Līdz šim uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jauno sastāvu pieteikts viens kandidāts – pašreizējā padomes priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā informē, ka Bucenieci pieteicis Latvijas Valsts radio un televīzijas centra direktors Jānis Bokta.

Aģentūrai BNS zināms, ka uz vietu NEPLP pretendēs arī Andris Mellakauls, kurš savulaik jau strādājis padomē.

Tāpat ir zināms, ka Latvijas Žurnālistu asociācija ir izvirzījusi četrus kandidātus, - Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētāju Ilmāru Muulu, žurnālistu un politologu, filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, žurnāla "Ir.lv" žurnālisti Anitu Braunu un sabiedriskās politikas centra "Providus" portāla "Politika.lv" producenti un mediju politikas pētnieci Ilzi Straustiņu. Taču oficiāli Saeimas komisijā viņi vēl nav pieteikti.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija kandidātu pieteikumus darbam NEPLP gaidīs līdz 30.novembrim.

NEPLP darbojas pieci locekļi, kuri janvārī jāievēlē Saeimai. Vēl līdz tam notiks pieteikušos kandidātu izvērtēšana.

Kandidātiem saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu jābūt Latvijas pilsoņiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, jābūt augstākajai izglītībai, vismaz piecus gadus ilgai profesionālai vai akadēmiskai pieredzei plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, kā arī labai reputācijai.

NEPLP locekļa kandidāts nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks, sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Darbs NEPLP ir padomes locekļa pamatdarbs; uz tās locekļiem attiecas ierobežojumi un aizliegumi, kas paredzēti valsts amatpersonām likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Informācija par NEPLP locekļu kandidātiem būs pieejama Saeimas mājaslapā.

Jau vēstīts, ka pašreizējās NEPLP locekļu pilnvaras beigsies 1.februārī, taču NEPLP jaunais sastāvs varēs sākt darboties agrāk, ja Saeima par jauno padomes sastāvu varēs nobalsos ātrāk.

Esošā NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda. Kandidēt uz otro termiņu var Buceniece un Kārītis, savukārt Kleckins paziņojis, ka uz otro termiņu nekandidēs, lai gan teorētiski tam šķēršļu nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!