Foto: LETA
Latvijas Raidorganizāciju asociācija uzskata, ka cilvēkiem, kuri pašlaik strādā Ābrama Kleckina un Daces Bucenieces vadītājā Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP), vairs nebūtu jākandidē uz jauno sasaukumu.

Šāds viedoklis ir arī Latvijas Žurnālistu asociācijai, kas jau izvirzījusi savus kandidātus.

Turklāt Raidorganizāciju asociācija nolēmusi organizēt debates izvirzītajiem kandidātiem. Asociācijas prezidente Gunta Līdaka sacīja, ka šī padome ir pieņēmusi lēmumus, kurus vairāki tās locekļi nav varējuši pamatot.

"Ņemot vērā to, ko padome ir līdz šim darījusi, uzskatu, ka šādam sastāvam vairs nav ko darīt nākamajā sasaukumā, jo tik daudz nepārdomātu lēmumu, kā tika pieņemts šajā laikā, nav pieņemts neviena sasaukuma laikā. Ja kāds no tiem cilvēkiem turpinās darbu, viņiem būs jāatbild uz daudziem un smagiem jautājumiem," vērtēja Līdaka.

Pašlaik ir saasinājies konflikts starp komerctelevīzijām un arī NEPLP, kas nav varējusi atrast risinājumu komerctelevīziju iebildumiem pret "Lattelecom" noteikto maksu, lai iedzīvotāji bez maksas varētu skatīties nacionālos kanālus virszemes apraidē. Maksa gadā ir 650 tūkstoši latu. Tāpat komerctelevīzijas vēlas piedalīties nacionālā pasūtījuma izpildē, saņemot no valsts finansējumu.

Asociācija apņēmusies rīkot publiskas kandidātu debates, lai nākamais sastāvs, viņuprāt, būtu profesionālāks.

"Šīs institūcijas darbība skar mūsu industriju, tāpēc mēs organizēsim publiskas debates, lai saprastu, cik šie cilvēki vispār ir profesionāli un spējīgi pieņemt lēmumus," teica Līdaka.

Sava kandidāta virzīšana uz NEPLP tiks apsvērta.

Arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) uzskata, ka jaunajā padomē nedrīkst būt neviens no patlaban esošās padomes locekļiem, kas, pēc tās vērtējuma, nav pietiekami rūpējušies par mediju vides sakārtošanu.

Asociācija ir nosaukusi četrus kandidātus, kurus virzīs darbam padomē, – Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētāju Ilmāru Muulu, žurnālistu un politologu, filmu un raidījumu studijas "Mistrus Media" vadītāju Gintu Grūbi, žurnāla "Ir.lv" žurnālisti Anitu Braunu un sabiedriskās politikas centra "Providus" portāla "Politika.lv" producenti un mediju politikas pētnieci Ilzi Straustiņu.

Jau ziņots, ka esošā NEPLP strādās ne ilgāk kā līdz nākamā gada februārim.

NEPLP apstiprina Saeima. Kandidāts darbam padomē nevalstiskajām organizācijām ir jāizvirza šomēnes – līdz 30.novembrim. Kandidatūras izvērtēs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, NEPLP pakļautībā veidotā sabiedriski konsultatīvā padome, kā arī tiesībsargājošās iestādes.

NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda. Kandidēt uz otro termiņu var Buceniece un Kārītis, savukārt Kleckins paziņojis, ka uz otro termiņu nekandidēs, lai gan teorētiski tam šķēršļu nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!